Orosz szuverenitás és közjó az előtérben

Egy frissen kidolgozott orosz külpolitikai koncepció azt állítja, hogy ahogy a világ egyre jobban megfékezhetetlenné és kiszámíthatatlanabbá válik, Oroszországnak egy stabil központtá kell válnia szomszédjai számára. E szerint „Oroszország előnyben részesíti a szuverenitást és a közjót a globális zűrzavarra való tekintettel.”

Az új külpolitikai koncepció a nemzetközi politikai helyzetet sokkal instabilabbnak írja le, mint amilyen 2008-ban volt, amikor utoljára ehhez hasonló dokumentum jelent meg. A mögöttes tényezők a globális világválság, a nyugati országok próbálkozása, főleg az Egyesült Államoké, hogy ráerőltessék értékeiket más nemzetekre és országokra, és végül az, hogy az ENSZ-nek folyamatosan gyengül a szerepe, mivel a nyugati országok befolyásolni akarják a globális folyamatokat kikerülve az ENSZ Biztonsági Tanácsát, írja a Russia Today orosz hírügynökség.

A koncepcióban felsorolt külpolitikai regionális prioritásokat a poszt-szovjet tér uralja, és további olyan integráció van kilátásban, mint például az orosz-kazah-belarusz vámunió, az EEK, a jövőbeli Eurázsiai Gazdasági Közösség, valamint az Orosz-belarusz Unió és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete.

A Russia Today orosz hírügynökség szerint az orosz diplomaták több kooperációt keresnek az Európai Unióval, főleg olyan tagállamokkal, akik az orosz gáz és más nyersanyagok importőrei. A koncepció kiemeli a vízummentességet az Európai Unióval, mint fő prioritás, és további együttműködést javasol a regionális európai politikai és katonai blokkokkal. Szakértők véleménye szerint a dokumentum bizonyítja sikerességét a 2008-as külpolitikai koncepció felett.

Erdélyhegyi Dániel

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »