691 millió euró visszafizetés tavaly

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) vizsgálatainak eredményeként 2011-ben 691 millió euró visszafizettetésére került sor, valamint összesen 511 év börtönbüntetést szabtak ki a tagállamok bíróságai – olvasható a hivatal által vasárnap közzétett éves jelentésben.

A statisztikák szerint tavaly 1046 bejelentés érkezett az OLAF-hoz, ennek háromnegyede magánforrásokból. A bejelentések alapján elindított 178 ügyből 144 eset vezetett érdemi vizsgálat lefolytatásához.

Kiderül a jelentésből az is, hogy 2011 végén az OLAF-nak 463 folyamatban levő vizsgálati, illetve koordinációs ügye volt. Az év folyamán a hivatal 208 ügyet zárt le. 

Ezek a számok azt tükrözik, hogy 2011-ben az OLAF – saját vizsgálati tevékenységének hatékonyabbá tétele érdekében – a régebbi ügyek lezárására koncentrált, és viszonylag kevesebb új eljárást indított a korábbi évekhez képest. 

A 2011-ben lezárt ügyek több mint felében az OLAF ajánlásokat tett az uniós intézményeknek, szerveknek, hivataloknak, ügynökségeknek, illetve az érintett tagállamok hatóságainak a meghozandó intézkedésekre. Elsősorban igazságügyi fellépéseket kezdeményezett, illetve pénzösszegek visszafizettetését javasolta.

Az OLAF kulcsszerepet játszik egyes bűnüldözési területeken, így például az EU keleti határai mentén zajló cigarettacsempészet, az EU pénzügyi érdekeit sértő csalás és korrupció, illetve az euróhamisítás elleni küzdelemben. Különös figyelmet fordít a közbeszerzési eljárásokat érintő korrupciós károk felmérésére.

mti

Friss hírek