A republikánusok jövője: a nagyágyúk

A republikánusok válságának megoldásában nagy szerepet játszhatnak majd a párt „nagyágyúi”, akiknek a neve felmerülhet 2016-ban lehetséges elnökjelöltekként is. A idősebb és a fiatalabb generáció néhány jelentősebb tagjairól szóló összeállításunkat olvashatják.

Az idősebb generáció

Jeb Bush George W. Bush elnök öccse, és George H. W. Bush elnök második fia Florida kormányzója volt 1999 és 2007 között. Az 59 éves politikus indulása az elnökválasztásokon 2008-ban és idén is felmerült, és 2016 kapcsán is emlegetik. Az Egyesült Államok egyik legsikeresebb és legbefolyásosabb politikai dinasztiájának tagjaként nagy előnyre tehet szert. A név azonban nem csak előny, hanem hátrány is lehet: sokan már a Bush névtől is idegenkednek. A felesége mexikói származású, és a spanyol-ajkú szavazók megszólításával küzdő párt szívesen használna ki egy ilyen lehetőséget. A bevándorlási rendszer átalakítását is pártoló Jeb Bush ugyanakkor ugyanolyan konzervatív nézeteket vall, mint a bátyja: ellenzi az abortuszt és az adóemelést, viszont nem tartozik a populista jobbszárnyhoz. Jeb Bush az egyik legnagyobb esélyes lehet 2016-ban, és ellene kevesen mernének kiállni.

Bob McDonnell a párt konzervatív jobbszárnyának egyik vezéralakja. Virginia 58 éves kormányzója konzervatívként Obama minden intézkedésének az ellenkezőjét tartja helyesnek. Magát kívülállóként határozza fel, és szerinte Washington „eljegyezte magát a pártoskodó civakodással”, ehelyett kellene új alternatívát nyújtani. A neve felmerült Romney alelnök-jelöltjeként, majd később Romney győzelmének esetén valamelyik kormányzati pozíció várományosaként tekintettek rá. McDonnell cáfolta, hogy indulni fog a következő elnökválasztáson. Az esetleges elnöki ambíciói előtt még egy nehéz próbatétel áll: meg kell küzdenie a kormányzói tisztségében az újraválasztásáért 2014-ben.

Rick Santorum április 10-én lépett vissza a republikánus elnökjelöltségért folytatott küzdelemben. Konzervatívként neki sikerült leginkább megszorongatnia Romney-t. Santorum Reagan nyomán abban reménykedik, hogy bár az először alulmaradt az előválasztásokon, 2016-ban majd elnyerheti a Repulikánus Párt elnökjelöltségét – Reagan is az 1976-os kudarc után csak 1980-ban lett elnökjelölt. Santorum nem titkolja tervét, és máris megkezdte a felkészülést.

A fiatalabb generáció

Bobby Jindal Louisiana kormányzója úgy gondolja, hogy a pártnak az egész politikai üzenetét át kell gondolnia, nem elég a „kis kozmetikázás.” Szerinte meg kellene szabadulni a „nagy üzlet, nagy bankok”-imázstól, és a dolgozó középosztály felé kellene fordulni, és nem csak a fehér szavazókat kellene megszólítani – ebben indiai származású amerikaiként sikeres lehet. A magát pragmatikusnak tartó, mindössze 41 éves politikus visszautasította a 2016-os induláson való gondolkodást, mondván, még túl korai erről beszélni.

Marco Rubio 2010-ben választották meg Florida állam egyik szenátorának, az egyik legismertebb konzervatív politikus. Szülei az 1950-es években vándoroltak be Kubából, származása miatt a spanyol-ajkú szavazók szimpatizálnak vele. A bevándorlási szabályok átalakítását szorgalmazza,Felmerült a neve Mitt Romney lehetséges alelnök-jelöltjeként is. A 41 éves szenátor Jeb Bush „tanítványa”, így a pártfogó indulásának esetén Rubio bizonyára őt támogatná.

Paul Ryan a republikánusok alelnök-jelöltje volt az idei választásokon. Romney-val ellentétben a 42 éves, Wisconsin államból származó képviselő nem szorult a háttérbe az elmúlt egy hónap során: sőt, nagy szerepet játszott a „fiscal cliff” körüli tárgyalásokban. Bár sokan Romney-val és a sikertelen kampánnyal kapcsolják össze a személyét, és ez még egy ideig a hátrányára lehet. A Képviselőház pénzügyi bizottságának elnöke, és jelenleg a fiatal konzervatívok egyik legfontosabb alakjának számít. Bár pár napja még csak viccelődött a 2016-os indulás lehetőségével kapcsolatban, komolyan számolni kell az elnöki ambícióival.

Az összeállításunk utolsó, befejező részében Ron Paul mozgalmának a párt jövőjére gyakorolt hatásáról számolunk be.

Csaba Zsolt Márton

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »