Vegyifegyverekkel támadhat Asszad?

Miután felmerült a gyanú, hogy a szíriai kormányerők vegyifegyverek bevetését fontolgatják, az USA válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az ENSZ részlegesen kivonul Szíriából.

Fokozódott a felkészülés egy esetleges szíriai vegyi offenzívára, miután az amerikai hírszerzés arra utaló jeleket észlelt, hogy Bassár el-Aszad elnök szakemberei megkezdték a szarin nevű idegméreg összetevőinek kombinálását.

Szíriáról feltételezik, hogy a világ harmadik legnagyobb vegyifegyverkészletével rendelkezik az USA és Oroszország után; valószínűleg nemcsak az említett szarin, hanem mustárgáz bevetésére is képes légi-, rakéta- vagy tüzérségi támadás útján. Az arab ország nem írta alá a Vegyifegyver-Tilalmi Egyezményt (Chemical Weapons Convention), sem a Biológiai és Toxinfegyver-Tilalmi Egyezményt (Biological and Toxin Weapons Convention).

A szíriai külügyminisztérium hétfőn az állami televízióban arról számolt be, hogy a kormány “semmi szín alatt nem használna vegyifegyvereket, ha rendelkezne ilyenekkel, a saját népe ellen”.

Obama: tragikus hiba

Hillary Clinton amerikai külügyminisztert hétfőn Prágában érte a vegyi kockázat híre. Figyelmeztette a szíriai kormányt, hogy veszélyesen közelít a “vörös vonalhoz”, utalva Barack Obama elnök augusztusi nyilatkozatára, amely szerint a vegyifegyverek használata lenne az a vízválasztó, amely megváltoztatja az USA intervenciós politikáját Szíriával kapcsolatban. “Nem taglalnám részletesen, mit teszünk, ha konkrét bizonyítékát leljük annak, hogy az Asszad-rezsim vegyifegyverekhez folyamodik saját népe ellen, de legyen elég annyi, hogy mindenképpen lépni fogunk” – fogalmazott Clinton.

Obama később megerősítette ezt az állásfoglalást, emlékeztetve Szíria elnökét, hogy rajta a világ szeme; ha mégis elkövetné azt a “tragikus hibát”, hogy vegyifegyverek után nyúl, annak következményei lesznek, és felelnie kell döntéséért.

Hogy mi lehet az Egyesült Államok válaszlépése, arról csak találgatni lehet. A Washington Post elemzése szerint egy lehetséges opció a vegyi készletek megsemmisítése légitámadás útján. Erre azonban csak addig van mód, amíg az anyagok el nem készülnek a bevetésre; ezután a bombázás épp hogy felszabadítaná a mérgező gázokat. 

Az ENSZ fedezékbe vonul

Az elmúlt időszakban megnövekedett biztonsági kockázatokra hivatkozva az ENSZ úgy döntött, minimalizálja szíriai jelenlétét. A szervezet regionális koordinátora hétfőn bejelentette: a körülbelül 100 érintett munkatárs egynegyede távozhat a hét folyamán, a többieket pedig mind Damaszkuszba helyezik át. Az emberi jogi szolgálat szóvivője azonban hangsúlyozta: a segélyszállítmányokat továbbra is eljuttatják majd azokra a területekre, amelyek a konvojok számára elérhetőek maradtak.

Egyes elemzők szerint a létszámcsökkentés egyenes úton vezet az ENSZ teljes kivonulásához Szíriából, amelyre a több mint 20 hónapja tartó konfliktus alatt eddig nem volt példa. A nemzetközi szervezet élelmiszerprogramjának helyi igazgatója azonban megjegyezte: hasonló átcsoportosítás már júliusban is történt; akkor a közvetlen veszély elmúltával visszatértek az ENSZ-dolgozók Szíriába.

Vas Gabriella

Friss hírek