A „fiscal cliff” miatt az újjáépítés is elmaradhat?

A költségvetési szakadék fenyegetése miatt a Sandy hurrikánnak áldozatul esett északkeleti államok kevesebb támogatásra számíthatnak a szövetségi kormánytól.

A döntéshozók a következő hetekben számos megoldhatatlannak tűnő kérdéssel néznek szembe, ezek közül pedig csak az egyik az, hogy hogyan segítsen a szövetségi kormány az Egyesült Államok északkeleti államainak, amelyek még mindig nem heverték ki a Sandy hurrikán pusztítását – írja a Washington Post. A katasztrófa sújtotta államok összesen 80 milliárd dollárnyi segítségre számítottak az újjáépítés során, de könnyen meglehet, hogy az erre a célra szánt összeg is áldozatául esik a kiadáscsökkentő intézkedéseknek.

A kérdés fontosságát mi sem tükrözi jobban mint az, hogy Andrew Cuomo, New York állam kormányzója Washingtonba utazott, hogy a szenátus vezetőivel és a képviselőház republikánus elnökével, John Boehnerrel találkozzon, és összesen 41 milliárd dollárnyi támogatást próbáljon kiharcolni: 32 milliárd dollárt a vihar okozta károk fedezésére, 9 milliárd dollárt pedig az újjáépítésre és az állami infrastruktúra erősítésére. Ez volt az első alkalom, hogy Cuomo 2011-es kormányzóvá választása óta hivatalos látogatást tett a fővárosban. Michael Bloomberg, New York város polgármestere hasonló céllal utazott Washingtonban a múlt héten.

A demokraták és a republikánusok még mindig nem tudtak megegyezésre jutni arról, hogy hogyan kerüljék el a „fiscal cliff”-et. A republikánusok hallani sem akarnak adóemelésről, a demokraták azonban a kiadáscsökkentés mellett a közterhek növelésében látják a 600 milliárdos költségvetési intézkedéscsomag elkerülésének alternatíváját. Könnyen lehet azonban, hogy az Egyesült Államok gazdasági helyzete miatt a vihar pusztításának áldozatul esett államoknak tovább kell várniuk a támogatásra, aminek összege valószínűleg kisebb lesz, mint azt eredetileg remélhették.

Pintér Melinda

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »