Ismét a kormány ellen tüntettek Bangkokban

Ismét a kormány lemondását követelték tüntetők Thaiföld fővárosában, azonban a korábbi évek véres eseményeivel ellentétben most nem történtek komoly atrocitások, ahogy a tömeg mérete is elmaradt a várttól.

A hétvégén kormányellenes tüntetést szervezett a „Védd meg Thaiföldet!” (Pitak Sziám) nevű szervezet, amelyen a félmilliós tömegre számító rendezők várakozásaival ellentétben végül csak 10-20 ezren vettek részt. 

A pár nappal korábban 17 ezer fővel megerősített rendőrség elzárta a parlament felé vezető utakat,  pajzsokkal vonult fel és könnygázt is bevetett a tüntetők ellen. Pija Uthaja rendőrségi szóvivő egy helyi televíziónak azt mondta, a könnygázt azért vetették be, mert „a tüntetők elkezdték lebontani a rendőrség akadályait, illetve nem tettek eleget a biztonsági előírásoknak”. Hozzátette, hogy a tüntetőktől töltényeket és késeket is elkoboztak.

A tüntetők Jinglak Sinavatra miniszterelnök-asszony távozását követelték, aki annak a Thakszin Sinavatrának a húga, aki 2001 és 2006 között ellentmondásos – bírálói által diktatórikusnak nevezett – körülmények között vezette Thaiföldet. A 2011-ben demokratikus választáson győztes Phea Thai párt hatpárti koalíciója révén Jinglak kormányát a képviselők háromötöde támogatja, de a tüntetők szerint ő is csak Thakszin bábja. 

A Pitak Sziám vezetője egy korábbi tábornok, aki a Thaiföldi Boxszövetség elnökeként országos ismertségre tett szert. Booniert Kaevpraszit azt mondta a tüntetőknek:  „Ígérem, hogy el fogjuk űzni a kormányt! A világ végre meglátja, hogy milyen korrupt és kegyetlen a kormányunk.” 

A miniszterelnök-asszony a vasárnapi parlamenti vitanapon végighallgatta az ellenzéki képviselők felszólalásait, amelyekben a távozását követelték, majd biztosította a közvéleményt arról, hogy kormánya képes megvédeni magát. Thitinan Pongszudhirak, a bangkoki Csulangkorn Egyetem politikatudósa szerint „az általános vélekedés szerint amint több ezer ember utcára vonul Bangkok központjában, a kormány stabilitása veszélybe kerül. A mostani tüntetés viszont ugyan aggodalomra adhat okot, de nem jelent tényleges veszélyt”.

A szombati tüntetést támogatták az ún. sárgainges, monarchista szervezetek, mint például a Népszövetség a Demokráciáért (PAD). Utóbbinak nagy szerepe volt abban, hogy a 2006-os tüntetéshullámmal sikerült megdönteni Thakszin Sinavatra uralmát, majd 2008-ban, újabb tüntetések és a parlament megszállása révén ellehetetlenítették a Thakszin bábjának tekintett Szamah Szundaravedzs kormányfő munkáját, és a jelenlegi ellenzéki Demokrata Párt jelöltjét, Abhiszit Vedzsavirat juttatták a miniszterelnöki székbe. 

Két évre rá, 2010-ben az ún. vörösinges tüntetők (Egységes Front a Diktatúra Ellen – UDD) borították lángba a thai fővárost, akik márciustól a hadsereg májusi beavatkozásáig megszálltak egy bangkoki negyedet.  A tüntetéshullámban és az azt kísérő utcai összecsapásokban több tucat ember vesztette életét és majd kétezren sérültek meg. 2011 januárjában ismét utcára vonultak, amikor a korábban bebörtönzött társaik szabadon engedését és a parlament feloszlatását követelték. 

A legutóbbi tüntetés már sokadik a sorban, külön érdekessége, hogy pár nappal korábban járt az országban a délkelet-ázsiai körutazáson és az ASEAN-konferencián részt vevő amerikai elnök, Barack Obama.

Földi Bence

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »