Ausztria a palesztin státus felértékelésére fog szavazni

Ausztria megszavazza a palesztinok ENSZ-képviseletének „nem tagállam megfigyelő állam” státust biztosító határozattervezetet a világszervezet közgyűlésén – tudatta kedden a bécsi külügyminisztérium.

A kérdésben egyetértésre jutott egymással Werner Faymann kancellár, Heinz Fischer államfő és Michael Spindelegger alkancellár, külügyminiszter – közölte a minisztérium az APA osztrák hírügynökséggel.

Spindelegger a keddi kormányülés után azzal indokolta a döntést, hogy a palesztinok változtattak a szövegen a korábbi változathoz képest, és így az már nem valamennyi nemzetközi szervezetben, hanem csak az ENSZ-ben célozza „nem tagállam megfigyelő állam” jogállás elnyerését. Emellett Mahmúd Abbász palesztin elnök kinyilvánította, hogy nem támaszt további előfeltételeket az Izraellel való tárgyalásokhoz, ha a közgyűlés elfogadja a határozatot – mondta a miniszter.

A palesztinok már jelenleg is megfigyelői státussal rendelkeznek az ENSZ-ben, de nem államként.Spindelegger hozzátette, örült volna, ha a kérdésben az Európai Unió tagállamai közös álláspontot alakítanak ki, ez azonban „az utolsó pillanatban” meghiúsult.

Izrael és az Egyesült Államok már előre értésre adta, hogy egyelőre nem tartják időszerűnek a palesztin államiság elismerését. Washington szerint az államiság elismerése előtt le kellene folytatni és sikeresen lezárni a rendezést célzó tárgyalásokat.

Diplomaták és elemzők várakozásai szerint az ENSZ Közgyűlése csütörtökön várhatóan támogatja majd a palesztin javaslatot.

MTI

Friss hírek