ENSZ-megbízott: Kína aktívabb szerepére van szükség a szíriai konfliktus megoldására

Lakhdar Brahimi, az Arab Liga és az ENSZ szíriai békemegbízottja szerdán  kijelentette: „Kínának aktívabb szerepet kellene vállalnia a szíriai helyzet megoldásában” – tudósított az AFP.

Brahimi kétnapos látogatást tett Kínában, ahol két hónap alatt harmadszor találkozott Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszterrel. A poszton Kofi Annant követő Brahimi elmondta: azt remélte, hogy Kína komoly szerepet vállal majd a szíriai erőszak visszaszorításában, ám ez nem történt meg. Ezért az ENSZ-biztos aktívabb szerepvállalásra buzdította Kínát a konfliktus kapcsán. Jang a találkozón megköszönte Brahimi eddig végzett munkáját, és abbéli reményét fejezte ki, hogy párbeszédük „kölcsönös megértést” és a szíriai helyzet lehető legjobb megoldását eredményezi a jövőben.

Jang augusztusban a szíriai kormánnyal, szeptemberben az ellenzékiekkel tárgyalt, mindkét felet felszólítva a párbeszédre. Múlt hónapban az ENSZ Közgyűlése alatt New Yorkban találkozott Brahimivel, ezt követően pedig kijelentette: csak a politikai párbeszéd útját találják járhatónak a szíriai konfliktus kezelésében. Elemzők szerint a beavatkozástól való húzódozás oka, hogy Kína ellenezte a líbiai intervenciót.

Földi Bence

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »