Pár óráig élt a szíriai tűzszünet

Végül sem a szíriai kormány sem a felkelők nem tettek eleget Lakhdar Brahimi ENSZ és Arab Liga különmegbízott azon korábbi javaslatának, hogy a csütörtökön elkezdődött több napos Eid al-Adha ünnep legyen a fegyverszünet időszaka. Másik javaslatára, a béketárgyalások elkezdésére pesszimista reakciók érkeztek szíriai részről. Az ENSZ bizalommal várta a hétvégét.

A kormány vezetése alatt álló szíriai fegyveres erők csütörtökön hivatalosan is bejelentették, hogy londoni idő szerint pénteken reggel hat órától hétfőig felfüggesztik a tűzharcot Szíria teljes területén. Egy emberjogi szervezet aktivistái azonban összecsapásokról számoltak be, amelyek egyike péntek délelőtt fél 11-kor egy katonai bázis közelében, Maaret al-Numan városában kezdődött. Damaszkusz egyik külvárosában három halálos áldozatot jelentettek az aktivisták. De Homsz és Idlib városában is többen elestek a pénteki összecsapásokban.

A kormányt előzetes meghatározása alapján három eset menti fel a tűzszünet betartása alól, mégpedig ha terrorista támadás éri a hadsereget, a fegyveres ellenállás utánpótláshoz folyamodik, vagy felkelők határátlépésre tesznek kísérletet a szomszédos államok területéről. Ugyanakkor a szíriai krízis kirobbanása óta eltelt hónapok alatt folyamatosan arra hivatkozott a szír vezetés, hogy terroristák tevékenykednek az országban, ezért kényszerül a hadsereg fegyverrel a rend helyreállítására.

A felkelők oldaláról egy parancsnok csütörtökön úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökség munkatársának, hogy tartják magukat a fegyverszünethez abban az esetben, ha a kormány pénteken foglyokat enged szabadon. Egy állami televízió képsorai csütörtökön börtönből távozó rabokat mutattak, ami az állam jó szándékát jelzi a békét illetően. Azonban a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) egy másik parancsnoka jelezte, hogy csak több ezer fogoly szabadon engedése esetén tartaná be a tűzszünetet.

Pénteken az FSA egyik vezetője, Ahmad Hijazi azt mondta a BBC riporterének, hogy nem függesztik fel továbbra sem a fegyveres harcot, mert nem bíznak Bassár al-Aszad ígéretében. Szóvivőjük, Methqal Husani al-Btaish al-Neemeh közölte feltételeiket, ami valamennyi fogoly szabadon engedését, a bombázások beszüntetését, valamint Homsz ostromának feladását jelenti. De talán mindezeken túl a legfőbb feltétel, hogy a kormány a rövid békét ne utánpótlás beszerzésére használja fel.

A Szíriai Nemzeti Tanács (SNC) részéről George Sabra szóvivő Párizsban elmondta, hogy a tűzszünetet csupán időhúzásnak tekintik Bassár al-Aszad részéről, ami egyszerűen eltereli a figyelmet az elnök valódi céljairól.

Többek között az Ansar al-Sharia iszlamista csoport sem hajlandó letenni a fegyvert. A Reuters hírügynökségnek válaszoló Abu Moaz szerint a harc felfüggesztésének mindaddig nincs értelme, amíg a kormány tankjai és ellenőrző pontjai a helyükön maradnak készenlétben.

Bassár al-Aszad eközben feltűnt az állami televízió képsorain, amint több vezető politikustársa és vallási előkelőségek társaságában ünnepi imáját végzi az egyik mecsetben. Ezzel szemben egy török határhoz közel lévő, jelenleg is ostrom alatt álló város egyik lakosa azt mondta a Reuters riporterének, hogy semmi okuk az ünneplésre, hiszen hallatszik a fegyverropogás és állandó félelemben élnek.

Az ENSZ nagy várakozásokkal tekintett a tűzszünet elé. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) csütörtökön bejelentette, hogy 65 ezer embernek kész segélyt küldeni az eddig elérhetetlen területekre, ha valóban felfüggesztik a harcokat. Aleppo, Idlib, al-Raqqa és Homsz területére érkezett legrégebben bármilyen humanitárius segítség. A szervezet becslései szerint  Szíriában 1,2 millió ember szorulna azonnali segítségre az életben maradáshoz. A pénteki harcok kiújulása miatt a szervezet készenlétben áll és vár a kedvező feltételekre a szállítmányok indításához.

Politikai segítség is érkezhet a nemzetközi szervezet részéről. Genfben a szíriai háborús bűnöket vizsgáló ENSZ bizottság (Commission of Inquiry on Syria) csütörtökön azt nyilatkozta, hogy személyesen találkoznának Bassár al-Aszad államfővel a fővárosban, Damaszkuszban. A küldöttség tagja lenne Carla del Ponte is, aki az egykori Jugoszláviában történt háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszék (ICTY) legfőbb ügyésze volt, ma a szíriai bizottság tagja. Elmondása szerint a két eset azonos, hiszen most is háborús, illetve emberiesség elleni bűnöket vizsgálnának.

Éva Ádám

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »