A rokkantakon és az árvákon spórol az állam

Többfajta nyugdíj fix összeggel emelkedik a jövő évtől Szlovákiában. Rosszabbul járnak azok a nyugdíjasok, akik havi 400 eurót vagy ennél is magasabb nyugdíjat kapnak. A munkaügyi minisztérium szerint az eddigi rendszer igazságtalan volt.

Tavaly az összes nyugdíj egyformán,  3,3 %-kal nőtt, ami a Szociális Biztosító számára 187 millió eurós kiadást jelentett. Ha idén is hozzávetőleg 3 %-os nyugdíjemelésre kerülne sor, akkor valamennyi nyugdíjas havi 14-15 euróval kaphatna többet, tekintet nélkül arra, hogy mekkora a nyugdíja. „Ha a százalékos módszert folytatnánk, ismét hátrányos helyzetbe hoznánk a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket“ – mondta Ján Richter munkaügyi miniszter.

Aki egyidejűleg két nyugdíjra jogosult, annak a magasabb állami juttatása a teljes fix összeggel, az alacsonyabb pedig a fix összeg felével emelkedik majd.

Az öregségi nyugdíjra a férfiak a 62. életévük betöltése után válnak jogosultakká, a nők pedig aszerint, hogy hány gyermeket neveltek fel. A nyugdíj megítélésének feltétele, hogy az igénylő legkevesebb 15 évig a Szociális Biztosító ügyfele volt. Az öregségi nyugdíj jövőre 11,20 eurós fix összeggel emelkedik. Az új módszer szerinti emelés kedvezőbb a 400 eurónál alacsonyabb nyugdíjak esetében, viszont az ennél magasabb juttatásra jogosultak rosszabbul járnak. A régi rendszer szerint a nyugdíj 3,3 %-kal növekedne, vagyis például egy 700 eurós öregségi nyugdíj 721,40 euróra emelkedne. A fix összegű emelés esetén viszont 711,20 euróra növekszik, így a régi rendszerhez képest 10,20 euróval kisebb lesz a többlet.

A korkedvezményes nyugdíj legkorábban a nyugdíjkorhatár elérése előtt két évvel igényelhető. Alapfeltétel, hogy az igénylő nem rendelkezhet más jövedelemmel.

A rokkantsági nyugdíjaknál az egészségi állapot a mérvadó. Ha a munkaképesség csökkenése 70 % alatti, a fix összegű emelés 5, 90 eurós lesz, ami 700 eurós nyugdíjnál már havi 15,50 euró veszteséget jelent. Ha a munkaképesség csökkenése több mint 70 %-os, akkor egyéb bevételek hiányában a fix összeg 10,10 euró lesz. 700 eurós rokkantsági nyugdíjnál 11,30 euróval lesz alacsonyabb az összeg, mint a régi rendszer szeritni emelés esetén.

Az özvegyi nyugdíj a férj vagy feleség halála után, az elhunyt társ jövedelme alapján igényelhető. A nőknek átlagosan alacsonyabb a jövedelmük, mint a férfiaknak. Az özvegyek illetve özvegyasszonyok a partnerük nyugdíjának 60 %-át kapják meg. Ha csupán ezzel az egyetlen nyugdíjjal rendelkeznek, akkor januártól 7,30 eurós fix összeggel nő az állami juttatás. Például egy 700 eurós nyugdíj 14,10 euróval kisebb összeggel emelkedik.

Az árvasági nyugdíj az elhunyt szülő nyugdíjának 40 %-át képezi, ami az új évben havi 3,90 euróval nő. Így a fix összegű emelés miatt egy 700 eurós nyugdíj 721,40 euró helyett 703,90 euróra emelkedik. Az eltérés nagy „érvágást“ jelenthet az érintett családoknak.

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »