Mi lesz Hitler szülőházával?

Braunau legismertebb szülöttje nem más, mint Adolf Hitler, akinek szülőháza a mai napig a város része. Az épülettel kapcsolatos legújabb tervek felbolygatták a település életét. Egyesek lerombolnák, mások múzeummá alakítanák a Hitler-házat.

Braunau egy teljesen átlagos osztrák város, van azonban egy ház, amely miatt mindenkinek ugyanaz a személy és a történelemnek ugyanaz a sötét korszaka jut az eszébe róla: ez a Salzburger Vorstadt 15., Adolf Hitler szülői háza. Az épületen semmi nem jelzi, hogy ki látta meg a napvilágot a falai között, a környező házak pedig szokványos üzleteknek adnak otthont.

Egyetlen dolog hívja fel az arra tévedő turista figyelmét a ház jelentőségére, ez pedig a kapuja előtt álló kő, amely emlékműként szolgál. 1989-ben állították, Hitler születésének 100. évfordulóján. Természetesen nem a diktátor előtti tisztelgést hivatott hirdetni, épp ellenkezőleg: az általa elkövetett borzalmakra emlékeztet. „A békéért, a szabadságért, a demokráciáért. Soha többé fasizmust. Milliók halála emlékeztet erre” – olvasható rajta. A ház évek óta üresen áll, legutóbb egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cég bérelte. Az épület hivatalos tulaja egy hölgy, Gerlinde P.

Hitler apartmanja?

Johannes Waidbacher polgármester azok táborát gyarapítja, akik szabadulnának a múlttól. „Elég volt abból, hogy Braunau városa felelősnek tartsa magát a II. világháború kirobbanásáért. Terveim szerint a házat be kell népesíteni, lakásokat kell kialakítani benne” – nyilatkozta a városvezető.

Waidbacher kijelentése nem hagyta szó nélkül a nemzetközi sajtót sem. Hitler apartmanja? címmel közölt le cikket a Washington Post, és hírt adott róla a New York Times, a Daily Mail, a Corriere della Sera és a The Times of Israel is. Braunau polgármestere az eset óta óvatosabban nyilatkozik az ügyben, sőt ha teheti, inkább elfoglaltságra hivatkozva nem is szán időt az újságírók kérdéseire. 

A lavinát azonban elindította, ráadásul nemcsak a településen belül, de a saját hivatalában is. A polgármester-helyettes, Günter Pointner egyáltalán nem ért egyet Waidbacher tervével. „A lakásötlet túl veszélyes” – mondta a politikus. Ő és pártja, az SPÖ attól tartanak, hogy neonácik vásárolnák fel a lakásokat, s főhadiszállást alakítanának ki bennük. A Zöldek arra az álláspontra helyezkedtek a kialakult vitában, hogy Hitler szülőházából emlékhelyet kellene kialakítani. „Kötelességünk, hogy megőrizzük a házat a náci múlt feldolgozásának szellemében” – közölte Manfred Hackl, a Zöldek frakciófőnöke. 

Hitler háza jól jövedelmez a tulajnak

Mivel az ügy történelmi kérdéseket feszeget, Andreas Maislinger történész is megszólalt a nyilvánosság előtt. Kidolgozott egy tervezetet, amelyet ő A felelősség házának (Haus der Verantwortung) nevezett el. Amennyiben a vezetőség jóváhagyná Maislinger ötletét, az nem jelentené automatikusan annak megvalósulását. A ház tulaja, a már említett Gerlinde ugyanis eltűnt, nélküle viszont nem tehetnek semmit az épülettel. Egyesek úgy tudják, hogy meghalt, mások azt hallották, hogy él, és a belügyminisztérium is próbálta már megkeresni, de minden hiába.

Gerlinde P. tehát eltűnt, az ügyvédje pedig állítólag nem tud róla semmit. A helyiek szerint havi 5000 euróért bérli az állam a házat P. asszonytól, de hogy milyen célból, az nem tisztázott. A már említett cég 2011-ben mondta fel a bérleti szerződést vele, mivel megtiltott mindennemű átalakítást az épület belsejében. 1989-ben, Hitler 100. születésnapján a városvezetés emléktáblát akart elhelyezni az épület homlokzatán, de P. asszony ehhez sem járult hozzá, így került a kő a ház elé. Hitler nevét azonban arra sem írták rá, amiért egyaránt kapott hideget-meleget Braunau.

Ausztria a nemzetiszocializmus bukását követően évekig próbált napirendre térni a történtek felett, de mindvégig a náci terror áldozataként beszélt önmagáról. Pár évvel ezelőtt azonban kezdetét vette Braunauban egy mozgalom, amelynek célja a múlttal való megbékélés. Egyik atyja maga Maislinger professzor volt. A Modernkori Történelmi Napok Braunauban elnevezésű rendezvényt minden évben megtartják, a városközpontban pedig információs táblát állítottak, amely útbaigazítást nyújt Hitler szülőházához. Úgy tűnt, a propaganda segített elfogadni mindenkinek azt a tényt, hogy Braunau csakis Hitler miatt ismert. Idővel azonban rá kellett jönnie a városvezetésnek, hogy a terv visszafelé sült el: a lakók egyre több panasszal éltek a megszaporodott turisták miatt. 

Braunau neve egybeforrt Hitlerével

Történelmi tények bizonyítják, hogy Hitler mindössze két hetet töltött a Salzburger Vorstadt 15. számú házban, és Braunauban is csak három évig élt, mivel a család idővel Passauba költözött. A kis felső-ausztriai város neve azonban örökre öszekapcsolódott Adolf Hitler személyével. Egy nyugdíjas éveiben járó helyi lakos, Gerhard Herlbauer többször volt vicces megjegyzések tárgya az Egyesült Államokban lakóhelye miatt. Mint mondja, az első tapasztalatok után arra a kérdésre, hogy honnan származik, már csak annyit felelt: Salzburg környékéről.

Mi legyen a hírhedt házzal?

Egyelőre kérdés, hogy a polgármester és stábja mit kezd az épülettel. A lehetőségek tárháza bő: emlékház, lakóház, szociális intézet, a belügy keze az ismertetett okok miatt azonban meg van kötve. Amennyiben nem kerül elő a tulaj, és nem hajlandó módosítani a bérleti szerződést vagy eladni az ingatlant, a ház üresen fog állni. 

Egy neve elhallgatását kérő helyi lakos egyszerűen oldaná meg a XVII. századi épület kérdését: le kell rombolni. Ez a lehetőség – sokak bánatára – teljesen kizárt, mivel műemlékvédelem alatt áll.

Szabó Boglárka

Friss hírek