A britek is megállapodnának az EU-büdzséről

A brit kormány is azt szeretné, ha jó megállapodás születne a következő uniós költségvetésről, ám a brit álláspont változatlanul az, hogy a kiadások ne emelkedjenek az inflációt meghaladó mértékben – mondta csütörtökön, kétnapos londoni tárgyalásait összegezve Győri Enikő.

A külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára, aki mások mellett találkozott David Lidingtonnal, az uniós ügyekben illetékes brit államtitkárral, az MTI-nek elmondta: van egy „nagyon kemény brit kiindulópont”, mégpedig az, hogy London a következő uniós költségvetési időszakra a kiadási főösszeg reálértéken történő befagyasztását kéri.”Magyarországnak ezt az álláspontot nehéz osztania, mi azt gondoljuk, hogy az uniós költségvetésnek más a logikája, mint a nemzeti költségvetéseknek” – mondta Győri Enikő.

Szavai szerint abban nincs vita, hogy Nagy-Britannia és Magyarország egyaránt pénzügyi helyzetének konszolidálásán dolgozik, mivel mindkét gazdaság nehéz időszakot él át. Magyarország ugyanakkor úgy gondolja, hogy a válságkezelést jobban szolgálná egy nagyvonalúbb közös uniós költségvetés, mint egy befagyasztott vagy csökkentett büdzsé.”Azt gondolom, hogy a főösszeg tekintetében nem fogunk egyetérteni, de abban a kérdésben, hogy azon belül mit is finanszírozzunk, tudtunk közös pontot találni, mégpedig azt, hogy a kohéziós folyósításokat a legkevésbé fejlett országokra és régiókra kell összpontosítani; Nagy-Britannia ebben partner” – mondta Győri Enikő.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök az elmúlt hetekben többször is beszélt arról, hogy a 2014-20-as EU-költségvetés ügyében kész a konfrontációra Brüsszellel, sőt akár a vétóra is.

A The Sunday Telegraph című konzervatív brit vasárnapi lapnak a múlt héten Cameron kijelentette: „felháborító” lenne az EU-költségvetés „hatalmas arányú” emelése, miközben Nagy-Britannia kiadáscsökkentő intézkedésekre kényszerül. „Ha arra kerül a sor, hogy nemet kell mondani egy olyan egyezségre, amely nem megfelelő Nagy-Britanniának, akkor nemet fogok mondani” – mondta.

Győri Enikő elmondta: londoni tárgyalásain felvetette, hogy mi a hivatalos brit álláspont az EU-n belüli szabad mozgás kérdésében, amely része az uniós és a tagállami hatáskörök Nagy-Britanniában folyó hosszú távú felülvizsgálatának. Az államtitkár kijelentette: brit partnerei biztosították őt arról, hogy London ez ügyben semmiféle azonnali intézkedésre nem készül. A brit kormány is tudja, hogy Nagy-Britanniának sok előnye származik a képzett, dolgozni akaró közép-európai munkavállalók tevékenységéből. Viszont megoldást szeretne találni a társadalmi ellátórendszerekben tapasztalható visszaélések problémájára – mondta Győri Enikő, hozzátéve, nincs arról szó, hogy a legálisan Nagy-Britanniában munkát vállaló magyaroknak „csomagolniuk kellene”.

Theresa May brit belügyminiszter a napokban közölte: felkérte William Hague külügyminisztert arra, hogy az unión belüli szabad utazás is legyen része annak a stratégiai felülvizsgálatnak, amelyet a brit kormány folytat Nagy-Britannia és az EU jövőbeni hatásköri viszonyának meghatározása végett. A miniszterelnök pedig egy minapi BBC-interjúban kijelentette, hogy egyetért belügyminisztere felvetésével.

Kustánczi Norbert

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »