Szaúdi fogoly éhségsztrájkja

Újabb emberjogi vétséget követ el a Szaúd-Arábiai Királyság, mivel a nemzetközi normáknak nem megfelelő módon jár el békés aktivisták ügyében. Az Amnesty International korábban kiszivárogtatta a Terrorizmus Elleni Törvény tervezetét. A mostani eset megerősítheti azon aggályokat, melyek szerint az új törvény legalizálja majd az önkényes és titkos eljárásokat.

A helyi lakosság kitelepítése ellen tiltakozott Ísza al-Marzúq al-Nakhífí szaúd-arábiai emberi jogi aktivista, amikor két héttel ezelőtt letartóztatta a rendőrség. A védőügyvéd Reutersnek adott nyilatkozata szerint a férfit őrizetben tartják, miközben semmilyen információt nem adnak tárgyalásának esedékességéről. Ezért döntött úgy a fogoly, hogy vasárnap megkezdett éhségsztrájkjával hívja fel a nemzetközi közösség és emberjogi szervezetek figyelmét a szaúdi állam embertelen bánásmódjára.

A déli Dzsázán tartományból származó férfi a 2009-ben kirobbanó rövid területi konfliktus következtében kitelepített falvak lakosságának jogaiért emelte fel a hangját. Szaúd-Arábia és Jemen együttes erőfeszítést tett a Szanaatól északra eső, Szaúd-Arábiával határos tartományokat azóta is uraló Húszi klán lefegyverzésére. A lakosság egy része azóta sem térhetett vissza a határ szaúdi oldalán lévő településekre.

„Ísza összefogásra szólított fel a déli határon élő családok jogainak, illetve a fogva tartott

személyek és családjaik érdekében” – nyilatkozta az ügyvéd.

A férfi akciójával tehát felhívja a figyelmet azoknak a bebörtönzött személyeknek az esetére („prisoners of conscience”), akik Szaúd-Arábia terrorizmus elleni kampányának estek áldozatul. Természetesen a letartóztatottak tagadnak valamennyi vádat azt illetően, hogy szeretteik bármilyen militáns iszlamista tevékenységet folytatnának.

A hatóságok a korábban kiadott letartóztatási parancsban azzal gyanúsították meg al-Nakhífít, hogy online felbujtó tevékenységével veszélyeztette az állambiztonságot. Ügyvédje hozzátette, hogy a férfit azután is őrizetben tartják, hogy ügye körülményeinek kivizsgálása tulajdonképpen lezajlott.

A szaúdi Belügyminisztérium nem kommentálta az esetet.

Az éhségsztrájk feleleveníti a még éppen kidolgozás alatt lévő Terrorizmus Elleni Törvény ügyét. Az Amnesty International 2011-ben megszerezte e törvénytervezet eredeti arab nyelvű vázlatát, ami tulajdonképpen legalizálja az alapvető szólás- és szabadságjogok egyértelmű megsértését. A kiszivárgott javaslat kapcsán a Súra Tanács korábban arra hivatkozott, hogy a  tervezet része Szaúd-Arábia azon törekvésének, hogy harcoljon a terrorizmus és annak finanszírozói ellen. Az eredeti dokumentum tíz éves büntetést szab ki bármely személyre, aki kritizálja a királyi család tagjait. Terrorcselekmény kategóriájába helyez olyan fogalmakat, mint a „nemzeti egység megsértése”, vagy „az állam hírnevének sértése”. Emberjogi aggályt jelent tehát, hogy igen tágan értelmezhető e személyek csoportja.

A nemzetközi nyomás hatására Szaúd-Arábia még 2011-ben ígéretet tett a tervezet felülvizsgálatára. Jelenleg azonban bizonytalan, hogy a törvény eredeti vagy módosított formában kerül majd elfogadásra. Tény azonban az, hogy mind a jelenlegi törvények, mind az említett dokumentum lehetőséget biztosít az állam számára, hogy indoklás nélkül adjon ki letartóztatási parancsot az államellenes tevékenységet folytató személyek, jelen esetben egy emberjogi aktivista ellen. A fogvatartás és az eljárás titkossága pedig nem mutatja semmilyen jelét annak, hogy Szaúd-Arábia a jövőben csatlakozni kíván az alapvető emberi jogokat tiszteletben tartó államok sorához.

Éva Ádám

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »