Elbukott a neomaoista pártvezér

Kizárták a Kínai Kommunista Pártból (KKP), a párt Központi Bizottságából, valamint annak Politikai Bizottságából is az egykori magas rangú politikust, Po Hszi-lajt.. A testület határozata szerint a kegyvesztett csungkingi vezetőnek – a politikai botrány más részt vevőihez hasonlóan – büntetőeljárással is szembe kell néznie, amelyre még a november 8-i  pártkongresszus előtt sor kerülhet.

Kizárták Po Hszi-lajt (Bo Xilai) a Kínai Kommunista Pártból; annak vezető testületéből, a Központi Bizottságból (KB) és az elit döntéshozói szervből, a Politikai Bizottságból (PB) is, „figyelembe véve tévedéseit és vétkességét a Vang Li-csün (Wang Lijun) incidens bekövetkeztében, illetve a szándékos emberölésben érintett Ku Kajlaj (Gu Kailai) ügyében” – ismerteti az okokat a PB múlt heti nyilatkozata. Emellett hamarosan bírósági büntetőeljárás is indul az egykor befolyásos csungkingi politikus ellen. A pártvezetői ülés hivatalos közleménye szerint Pót korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel, vesztegetéssel, és nőkkel való „helytelen” kapcsolattal vádolják – tette közzé a Hszinhua (Xinhua) kínai állami hírügynökség.

A volt csungkingi polgármester „hivatala előnyeit nyereségszerzésre használta fel és hatalmas összegű kenőpénzeket kapott személyesen vagy családján keresztül”. A Hszinhua kiemeli, hogy a jogsértések között olyan esetek is szerepelnek, melyek még Po Liaoning és Talien (Dalian) tartományi hivatali ideje alatt történtek, vagy kereskedelmi minisztersége idején. A vizsgálat ezenfelül egyéb, nem részletezett bűncselekmény nyomait is felfedezte. A kegyvesztett pártvezető többször is „komolyan megsértette a pártfegyelmet” és „viselkedése súlyos következményekkel járt, komolyan aláásta a párt és az ország hírnevét, rendkívül negatív hatást vonva maga után itthon és külföldön” – idézi a közleményt a Hszinhua, mely egyben ösztönözi a „pártszervezeteket minden szinten”, hogy vegyék figyelembe a Po Hszi-laj-ügy „negatív példáját”.

Lezárul a politikai botrány

„A párt nagyon nyugtalan, hogy még a pártkongresszus megnyitása előtt lerendezze ezt a vitás kérdést” – közölte a Hongkongi Egyetem professzora, Willy Lam az AP hírügynökségnek, hozzátéve, hogy így a pártvezetés olyan helyzetben lenne, hogy „az egység látszata alatt kezdheti meg a pártkongresszust”. A Pekingi Egyetem jogi professzora, Ho Vej-fang (He Weifang) ellenben felhívja a figyelmet arra, hogy az a néhány hét, ami még a kongresszusig rendelkezésre áll, nem teszi lehetővé a szükséges időt egy tárgyaláshoz. „Úgy vélem, és ez egészen biztos, hogy nem lesz képes elkerülni a büntetőjogi felelősségre vonást, de az időzítés miatt nem valószínű, hogy ez még a kongresszus előtt meg fog történni” – magyarázta Ho. „Azt hiszem, húszéves vagy hosszabb börtönbüntetést fog kapni. A halálbüntetés nem valószínű, bár a vesztegetés vádja lehetővé tenné, ha az összeg olyan hatalmas, mint mondják” – közölte a professzor véleményét a Reuters.

Po nem az első Politbüro-tag, akit a büntetőbíróság elé állít a párt: korábban a Peking-párti vezető, Csen Hszi-tung (Chen Xitong) került börtönbe korrupció vádjával, miután a PB 1995-ben kizárta a pártból; továbbá az egykori sanghaji pártfőnököt, Csen Liang-jüt (Chen Liangyu) is 18 év börtönre ítélték vesztegetés miatt 2008-ban, miután a PB őt is kizárta 2006-ban. Érdekesség, hogy Csent Sanghajban az a Hszi Csin-ping (Xi Jinping) váltotta, aki jelenleg Kína alelnöke és várhatóan a jövő évtől átveszi mind a párt, mind az államvezetői szerepet – informál a Bloomberg.

Po Hszi-laj minden bizonnyal csatlakozhatott volna a kelet-ázsiai ország legfelsőbb rangú vezetőihez, a Politikai Bizottságba is bekerülhetett volna, de karrierjének búcsút kellett intenie Vang februári, a csengtui amerikai konzulátuson tett látogatása miatt, ahol a volt rendőrfőnök – a Guardian értesülései szerint – azt állította, hogy Po felesége mérgezte meg a brit Neil Heywoodot. A 63 éves volt vezető feleségét, Ku Kajlajt augusztusban ítélte felfüggesztett halálbüntetésre a kínai bíróság. A volt csungkingi alpolgármestert és rendőrfőnököt, Vang Li-csünt pedig a múlt hónapban ítélték 15 év börtönbüntetésre. Ugyanakkor fennmaradó kérdés a botránnyal kapcsolatban, hogy a BBC jelentése szerint nemrég Kína egyik legjobb törvényszéki szakértője kérdőjelezte meg Ku ítéletét, mondván, nem volt semmilyen bizonyíték arra, hogy ciánnal mérgezték meg a brit férfit.

Kitűzték a kínai hatalomváltás napját

Bár a botrány eddig kissé háttérbe szorította, az állami hírügynökség most a 18. pártkongresszus időpontját is bejelentette. A november 8-án (a 8 szerencsés szám Kínában) esedékes nagygyűlésen veheti át a hatalmat az ötödik generációs kínai vezetés. A kongresszuson több mint 2000 küldött vesz majd részt, akiket a párt 82 milliós táborából választottak ki.

Eddig mind Po sorsa, mind a kongresszus időpontja spekulációk tárgyát képezték azzal kapcsolatban, hogy az évtized legnagyobb politikai botránya vajon milyen mértékben zavarhatja össze a magasan koreografált vezetésváltást. Megfigyelők eredetileg októberre várták a hatalomátadás kezdetét jelentő kongresszust. A késedelem oka Lam szerint „a különböző frakciók közötti intenzív verseny” volt. A jelenlegi kettős bejelentés azonban „jelentősen csökkenti a vélt politikai és gazdasági kockázatokat” és „segít véget vetni a politikai bénultságnak” – mondta Lu Ting (Lu Ding), a Bank of Amerika munkatársa.

Tusor Anita

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »