Nem félnek a szlovák politikusok

Nem félnek a szlovák politikusok a merénylőktől és támadásoktól, Richard Sulík szerint ráadásul fölöslegesek is a testőrök, mert aki akarja, úgyis lelövi őt. Gašparovič nem élhet nélkülük, a magyar elnökök viszont szívesen nélkülözik őket.

Václav Klaus cseh köztársasági elnök elleni múlt heti sikeres „merénylet” kapcsán fellángolt a vita a politikusok őrzésének szükségességéről. Klaus elnök testőrsége akkor tétlenül és felkészületlenül szemlélte, amint airsoft fegyverrel közvetlen közelről egy férfi többször rálő az elnökre. A műanyag golyók nem tettek kárt Klausban, ám valódi fegyver használata akár végzetes következményekkel is járhatott volna számára.

A szlovák politikusok különösebben nem tartanak hasonló támadásoktól – írja az aktuálne.sk hírportál. A közjogi méltóságoknak kijáró védelemmel ugyan egyetértenek, ám elégségesnek tartják, ha korlátozottan, főleg munkaidőben veszik igénybe a testőröket. Martin Fedor (SDKÚ) ex-belügyminiszter szerint bár törvényileg meghatározott, kinek kell védelmet biztosítani, amennyiben magukra vállalják a felelősséget, kivételes esetekben, szabadságolások idején lehetővé kell tenni nekik a magánélethez való jogot.

Hasolnlóan vélekedett a hírportálnak Richard Sulík (SaS), a szlovák parlament volt elnöke , ő ugyanis folyamatosan elutasította a testőrség igénybevtelét, munkaideje végeztével hazaküldte őket. Ehhez alá kellett írnia egy nyilatkozatot, mely szerint péntek este hét órától hétfő reggel 9-ig saját felelősségére nem kell neki személyi védelem. Sulík rendszeresen ezt tette, a közjogi méltóságok védelmét ellátó hivatal nyomása ellenére.

Gašparovič nem teheti

Szlovákiában egyedül a köztársasági elnök nem utasíthatja el a testőrséget, így Ivan Gašparovič 24 órás védelem alatt áll, Limpakban (Limbach) álló házát is éjjel-nappal vigyázzák, háza mellett állandó bázist létesítettek a testőrség számára. A magyar elnökök jobb helyzetben vannak, Sólyom László például annak idején testőrök nélkül tekerte végig a Critical Mass-t, és Áder János is testőrök nélkül jár horgászni.

Sulík különösebben nem hisz a testőrség hatékonyságában, szerinte ha valaki kárt akart volna tenni benne parlamenti elnökösködése idején, megtehette volna. „Ha valaki bemegy a tömegbe beszélgetni az emberekkel, és valaki le akarja lőni, nem lenne nehéz. Talán az amerikai elnököt nem sikerülne, de ott alaposan átvizsgálnak mindenkit” – nyilatkozta az aktuálne.sk-nak.

A szlovák politikusok nyugodt álmához az is hozzájárul, hogy egyelőre nem fordult elő még Klauséhoz hasonló eset sem Szlovákiában – ám Milan Žitný biztonsági szakértő szerint nem lenne szabad elutasítaniuk a védelmet, sőt, ha rajta múlna, lehetőséget sem adna nekik a védelem elutasítására. Szerinte ugyanis csalóka lehet a biztonságérzet, ráadásul munkaköri leírása szerint a védelmet ellátó hivatal felel a meghatározott politikusok biztonságáért, ezért nem ért egyet azzal sem, hogy a politikus magára vállalja a felelősséget.

Andor Šándor, a cseh titkosszolgálat volt főnöke is hasonló véleményen van, főleg mivel Csehországban jelenleg csak egy kormányrendelet intézkedik a politikusok védelméről, amit ők elutasítatnak. Šándor szerint viszont törvényben kellene meghatározni a közjogi méltóságok, sőt a közintézmények épületeinek védelmét.

Lankadt az éberség

Žitný szerint Klaus esete főleg annak köszönhető, hogy a testőrök figyelme az eseménytelen éveknek köszönhetően el volt tompulva. „Egy dolog a tréning, más dolog az éles helyzetben követni a védett személyt. Ha sokáig nem történik semmi, érthetően alábbhagy az éberség” – véli a szakértő, aki szerint azonban Klaus esete a szabályok szigorításához és a testőrök éberségének javulásához vezet majd, akik ezentúl valószínűleg a kisebb, támadásra még csak nem is emlékeztető megnyilvánulásra is ingerülten reagálnak majd.

Ennek ellenére nem dramatizálná túl a cseh esetet, ugyanis nem valós, hosszú ideje előre tervezett cselekményről van szó, amelyet akár a titkosszolgálat is észlelhetett volna, hanem egy ember ad hoc akciójáról van szó, aki csupán rá akart ijeszteni egy kicsit az elnökre, zárul az aktuálne.sk összefoglalója.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »