Államosítással tussolnák el az argentin alelnök körüli botrányt

Az argentin kormány hivatalosan is állami tulajdonba vette a Compańía de Valores Sudamericana (CVS) bankjegynyomdát. A CVS előzőleg Ciccone néven vált híressé, abban a botrányban, amelyben az ország alelnöke, Amado Boudou is érintett.

Az argentin kormány államosította a Compańía de Valores Sudamericana (CVS) bankjegynyomdát. A Kongresszus kedden este fogadta el a 26. 761-es törvényt, szerdán pedig a hivatalos közlönybe is bekerült, amely szerint a CVS minden vagyonával együtt a jövőben az állami pénzverde, a Casa de Moneda részét fogja képezni. A vállalat új tulajdonosa, egy pénznyomtatással foglalkozó állami szerv, amely az 1990-es évektől folyamatosan elvesztette a jogot a saját bankjegy készítésére.

A nacionalizálásra vonatkozó javaslatot augusztus elején az argentin elnök, Cristina Fernández de Kirchner nyújtotta be, arra hivatkozva, hogy az államnak vissza kell szereznie a bankjegy nyomtatási és pénzverési illetékességét. 

A Kongresszus nyolc órás vita után fogadta el a törvényt. Andrea García kormánypárti képviselő szerint a „pénzkibocsátás monopolizálása egy lépés az állam erősítése és az elvesztett hatáskörök visszaszerzése felé”.  Az előzőleg Ciccone Calcográfica nevet viselő nyomda középpontjában áll annak a botránynak is, amelybe Amado Boudou alelnök keveredett tavasszal.

Az ellenzéki képviselők azzal vádolták az alelnököt, hogy amíg gazdasági miniszter volt, 2009 és 2011 között, közbenjárt a Szövetségi Állami Jövedelmi Hivatalnál (Administración Federal de Ingresos Públicos) annak érdekében, hogy a Ciccone nyomda elkerülje a csődöt, és a The Old Found befektetési alap megvehesse. Jorge Di Lello ügyész áprilisban kezdeményezett nyomozást Amado Boudou ellen, törvénytelen meggazdagodás gyanújával. Az alelnök tagadta a vádakat, és az egész ügyet az ellenzék kampányának nevezte, amely a kormány meggyengítésére irányul.

A Boudou ellenes kritikák a kongresszusi vita alatt is elhangoztak. „Egyértelmű, hogy Amado Boudou úr a tulajdonosa az államosításra váró cégnek és, hogy az egész Front a győzelemért-et (Frente para la Victoria) túszul ejtette. Nem az alelnök egyik személyes üzlete ez, hanem a hatalomé, és az alelnök tűnik ki belőle.” mondta Elisa Carrió, az ellenzéki Polgári Koalíció (Coalición Cívica) delegáltja.

„Az államosítás nem csökkenti, hanem inkább elhatalmasítja a Ciccone botrányt.” írja a La Nación argentin napilap újságírója, Carlos Pagni. Aki azt is hozzáteszi, hogy most úgy tűnik, a peronizmus Cristina Fernándezt támogató szárnya sokat veszít Boudou lejáratásával, noha még a kirchnerizmus támogatói között is vannak olyanok, akik saját érdekből részt vehettek a Boudou ellenes politikai játszmában. Ha az elnök nem éri el az alkotmány reformját, annak érdekében, hogy harmadjára is indulhasson a választásokon, abban az esetben Boudou elnökjelölté válhatott volna, a botránnyal a háta mögött már nem valószínű. 

Balla Zsuzsa

Friss hírek