Mikó-ügy: Eckstein „feljelentette magát”

„Feljelentette magát” a Mikó-ügyben szerdán Eckstein-Kovács Péter a bukaresti korrupcióellenes ügyészségen (DNA).

Az RMDSZ jogász-politikusa a maszol.ro-nak elmondta: azért fordult a vádhatósághoz, mert a sepsiszentgyörgyi református kollégium perében olyan személyeket ítéltek börtönre, akik az általa kezdeményezett törvényintézkedést hajtották végre. „Emellett a visszaszolgáltatás törvényessége is megkérdőjeleztetett” – magyarázta.

Eckstein tette a Mikót a listára

Eckstein arra utalt, hogy kisebbségügyi miniszterként maga volt az, aki 2000-ben összeállította a kisebbségi közösségektől elvett ingatlanok listáját. Ez a dokumentum egy visszaszolgáltatást szabályozó sürgősségi kormányrendelet melléklete volt.

„Az eredeti listát a 83/1999-es sürgősségi kormányrendelet szabályozta ideiglenesen. Az akkori kisebbségügyi minisztert, aki történetesen én voltam, azzal bízták meg, hogy az 1999-es listát egészítse ki. Hetven ingatlanból álló listát állítottam össze, figyelembe véve, hogy melyik felekezet milyen épületeket igényelt vissza. A dokmentumban a Székely Mikó Kollégium is bekerült, miután figyelmesen megállapítottam, hogy a református egyház tulajdona” – mondta a lapnak Eckstein.

Tájékoztatása szerint szerdán benyújtott beadványában arra kérte a korrupcióellenes ügyészeket, nézzenek utána: törvényes volt-e a visszaszolgáltatás a kiegészített lista alapján, vagy sem. „Ha nem, nekem is ott a helyem Markó Attiláék mellett” – jelentette ki az RMDSZ volt szenátora.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »