Régi-új téma: megfizethető oktatás

Az amerikai elnök újabb támadást indított kihívója, Mitt Romney ellen, amikor a héten ismét szóba hozta oktatásügyi fáradozását, és bírálta a republikánust, amiért az egyszerűen azt tanácsolta az anyagiakkal küszködő egyetemi reménységeknek, hogy „nézzenek körül és kérjenek kölcsön több pénzt a szülőktől”.

A diákok és fiatal szavazók fontos részét jelentették Barack Obama 2008-as sikerének. A demokrata tanácsadók természetesen kiemelt jelentőséget tulajdonítanak ezen rétegek megtartásának, a lelkesedés némi csökkenésének ellenére is. Az Obama-team hónapokat töltött Romney behatárolásával: a gazdag, egy magántőke-befektetési vállalat korábbi vezetőjeként ügyködő republikánus, aki megtagadta az adóbevallásaiba való betekintést, és pénzét tengerentúli számlákon tartja.

Az elnök ezt a fonalat vette újra kézbe, mikor a héten Ohio és Nevada államokban kampányolva saját magára mutatott, mint a megfizethető oktatás szerencsés eredményére, Romneyt pedig ennek ellenségeként festette le, aki megnyirbálja a hallgatói hiteleket és támogatásokat, nem tesz semmit a tandíj növekedésének megakadályozásáért, így rengetveg középosztálybelitől szakítva el a továbbtanulás lehetőségét. Az elnök szerint a republikánus csökkentené a befektetéseket az ágazatban, így tízmillió hallgatónak csökkenne az ösztöndíja, és mintegy egy millióan teljesen elveszítenék azt.

Romney nem hagyta válasz nélkül a támadást, egy „elveszett generációról” beszélt, amely Obama gazdaságpolitikájának eredménye: olyan diplomások ezek, akik kétségbeejtő hitelállományt halmoztak fel, és a visszafizetésre vajmi kevés esélyük van a munkaerőpiac kilátástalansága következtében. „Jelenlegi elnökünk alatt túl sok fiatal amerikai szenved a magasabb főiskolai költségektől, nagyobb az adósságállomány, és hiányoznak a friss diplomásokra váró jó munkahelyek.” – mondta Amanda Henneberg republikánus szóvivő. Folytatta: „A Romney-Ryan terv tizenkét millió új munkahelyet teremt, hogy segítse a frissen végzetteket, illetve minden amerikait egy virágzóbb jövőben.”

A Fehér Ház hangsúlyozta abbéli meggyőződését, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége több erőforrást befektetni az oktatásba, hogy versenyképes maradhasson, a kiadások és a deficitcsökkentés igényének ellenére.

Obama számára minden nap, amikor nem a gazdaságról van szó, felér egy kisebb győzelemmel. Ugyan saját maga nem tért ki Todd Akin képviselő nemi erőszakkal kapcsolatos megjegyzésére, sem pedig arra, hogy a szenátusi helyért versenyben maradt Missouriban, de erre nem is volt szükség: párton belül is elég nagy port kavart az ügy.

Ohio és Nevada idén érdekes szerepet kapnak, ugyanis mindkét kampány kötelező győzelmet vár Ohióban, a republikánusok pedig Nevadát könnyen megnyerhető területnek tekintik, révén hogy négy évvel ezelőtt csupán néhány ponttal nyert Obama, és azóta növekedett a mormon népesség, továbbá a lakáspiac is igencsak visszaesett, sőt az árverezésre ítélt ingatlanok aránya is a legmagasabbak között szerepel.

Bernáth Márk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »