Meglepő elemzés: Romney biztos befutó

Az kutatás érdekességet az adja, hogy az egyetemi kutatók által használt program 1980 óta kísérteties pontossággal jósolta meg az összes azóta megrendezett választás kimenetelét.

Az egyetem honlapján is olvasható közlemény kifejti, hogy a felmérés kulcsa a gazdasági adatok pontos, államról államra való elemzése. Ahogy a program kidolgozói, Kenneth Bickers és Michael Berry mondják, a számítás alapjául az olyan állami és szövetségi szintű gazdasági adatok szolgálnak, mint a munkanélküliségi ráta vagy az egy főre jutó bevételek alakulása. Bickers professzor hozzáteszi továbbá, hogy „programunk becslése alapján egyértelműen látszik, hogy Obama elnök nagy bajban lesz a választásokon.” A számítás alapján Obama 218 szavazatot szerezhet az Elektori Tanácsban, míg Romney 320-at. A vizsgálat az elektori szavaztok megoszlását vizsgálja elsősorban, de a politológusok az összes leadott szavazatok alapján is Romney többségi győzelmét vizionálják, mivel a jelenlegi elnökre szerintük a választópolgárok 47.1%-a, míg Romney-ra 52.9%-a szavazna.

         A The Blaze konzervatív hírfigyelő által közzétett térképen a kutatók által előre jelzett eset látható, a kék államokban Obama, míg a pirosakban Romney szerezne többséget

A különbségtétel azért fontos, mert az Egyesült Államokban működő elnökválasztási rendszer közvetett, a működési elv igen egyszerű. Az 50 tagállam és a szövetségi fővárosi körzet (Washington D.C. / D.C. = District of Columbia) lakosságszámuk alapján adott számú elektorral rendelkeznek az elnökválasztásokkor, például a 37 milliós Kalifornia 55 elektori szavazattal rendelkezik, a 710 ezer fős Alaszka azonban csak 3-mal. A tagállamokon belül a „győztes mindent visz” elv érvényesül, azaz ha Kalifornia államban Obama 50.1%-át kapja a szavazatoknak akkor is az állam 55 elektori szavazatából, mind az 55-öt megkapja. Tehát egy jelölt úgy is nyerhet választásokat és megszerezheti a szavazatok többségét az Elektori Tanácsban, ha országos összesítésben nem is kapta volna meg a szavazatok többségét a másik jelölttel szemben, ez meg is történt 2000-ben, mikor George W. Bush úgy győzte le Al Gore-t, hogy félmillió szavazattal kevesebbet kapott nála. 

Berry professzor kifejti, hogy „a program a legutóbbi nyolc elnökválasztást tévedés nélkül előre jelezte. A gazdaságban történtek pozitív előrelépések mióta Obama az elnök, azonban kérdéses, hogy a választók a gazdaság helyzetét abszolút vagy relatív ítéletükkel határozzák meg. Ha az utóbbi Obama elnök legitimációt kaphat gazdaságpolitikájához és így újabb 4 éves kormányzási ciklust, ha azonban az előbbi alapján ítélkeznek a választók Romney lehet az elnök.”  A program pontosságát és megbízhatóságát az adja, hogy ritka az olyan előrejelző program, amely az elektori szavazatok alapján jósol, abban is egyedi az egyetem kutatása, hogy tagállami szintű gazdasági folyamatokat, adatokat is számításba vesz nem csupán országos vagy szövetségi szintű számokat. 

A két professzor azt az érdekességet is felfedezte kutatásaik során, hogy míg a demokratákat a választók inkább a magasabb munkanélküliségi rátákért szokták okolni, addig a republikánusokat az egy főre jutó bevételek csökkenéséért. Ennek megfelelően nagyban meghatározza a választások kimenetelét az, hogy éppen adott időszakban melyik párt kormányoz és ki dolgozhat a fehér házban. A kutatók úgy gondolják, hogy Obama egyértelmű előnye mely abból fakadt, hogy személyében a demokraták tartják kezükben most még a kormányzást szertefoszlik, mikor a munkanélküliségi szint országosan eléri a 5.6%-ot. Az elnök még ma is a közvélemény-kutatásokban jól látható előnye nem elég nagy ahhoz, hogy a munkanélküliségi rátákból fajadó negatív hatásokat ellensúlyozzák. Ezek a negatív folyamatok a tagállamokban erősen érezhetőek és a kutatók szerint Obama minden fontosabb vacilláló államot (swing state) el fog veszíteni, így North Carolina, Virginia, New Hampshire, Colorado, Wisconsin, Minnesota, Pennsylvania, Ohio és Florida is Romney-t fogja támogatni. A modellszámítások szerint a 2008-ban még Obama-t támogató Colorado-ban Romney most 51.9%-át kapja a szavazatoknak. 

Persze ez mind csak találgatás még csak és az sem garancia a modell helyességére, hogy az elmúlt nyolc választáson működött. A gazdasági adatok (szövetségi, tagállami munkanélküliségi ráták, egy főre jutó bevételek) is frissítésre szorulnak, melyet az egyetemi professzorok szeptemberre ígértek, akkor már egy pontosabb és még időszerűbb jóslást láthatunk majd. Továbbá sok olyan állam van, melyben nagyságrendileg 50-50% a republikánus-demokrata állás és egy kisebb horderejű esemény is az egyik vagy másik jelölt győzelmét hozhatja el, aki aztán az állam összes elektorát elviheti. Mindenestre elgondolkodtató, hogy a modell olyan pontos és kifinomult, hogy a 2000-es igen ellentmondásos választás eredményeit is sikerült előrejósolnia, mikor Bush csak az Elektori Tanácsban szerzett többséget és az összesített országos szavazatok szintjén ellenfele Al Gore nyert több mint félmillió szavazattal.

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »