Németh: az új szerb kormányt a tettei alapján kell megítélni

Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a néhány napja beiktatott új szerb kormányról nyilatkozva azt hangsúlyozta egy vajdasági napilapnak, hogy az új kabinetet a tettei alapján kell majd megítélni.

A magyar politikus az újvidéki Magyar Szónak adott interjúban kijelentette, hogy a magyar-szerb kapcsolatok az elmúlt években látványosan fejlődtek. A belgrádi parlamentben a kormányprogram vitájában elhangzott ígéretek lehetőséget teremthetnek arra, hogy „Szerbiával gyümölcsöző, jószomszédi kapcsolatokat tartsunk fenn”.

Németh Zsolt megérti a vajdasági magyarok félelmét a szerb kormány személyi összetétele miatt. Mint rámutatott, a Szerb Haladó Párt a Szerb Radikális Pártból vált ki, „amelynek vezetője, Vojislav Seselj kulcsfigurája volt a brutális etnikai tisztogatásoknak a háborúk időszakában”, továbbá az új kormányfő a néhai szerb elnök, Slobodan Milosevic szóvivője volt. „A vajdasági magyarok félelmei e történelmi tapasztalatokon alapulnak, s ezért fontos , hogy az új kormány politikáját ne az ígéretei, hanem a tettei alapján ítéljük meg” – mondta.

A magyar államtitkár fontosnak tartja, hogy a kormányprogram „kellő mértékben tiszteletben tartsa” Vajdaság autonómiáját. Ugyanakkor szerinte jelentős, hogy Belgrád külön kormányhivatalt hoz létre az alapvető kisebbségi és emberi jogok védelmére.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »