Új elnök a német Alkotmányvédelmi Hivatalnál

Augusztus elsején hivatalosan is megkapta kinevezését a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal új elnöke, Hans-Georg Maaßen. A sokszor és élesen kritizált szervezet megreformálása és a bizalom visszanyerése az új vezető legfőbb feladata. Maaßen bizakodóan áll a kihívások elé, de politikusoktól és munkatársaitól egyaránt kapott már kritikát.

Hans-Peter Friedrich (CSU) szövetségi belügyminiszter augusztus elsején, szerdán délelőtt nyújtotta át elnöki kinevezését dr. Hans-Georg Maaßennek, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) új vezetőjének. Maaßen a július elején lemondott Heinz Frommot követi a BfV élén, aki a neonáci gyilkosságsorozat felderítése során a Hivatal által elkövetett hibák miatt távozott posztjáról. A kölni székhelyű Alkotmányvédelem komoly strukturális és bizalmi válságban van, a szervezet megújítását és hatékonyabbá tételét várják az új elnöktől. A belügyminiszter szerint Maaßen a legalkalmasabb ember a reformok végrehajtására: „Meg vagyok győződve róla, hogy minden, a szervezettel kapcsolatos politikai szinten meghozott reformjavaslatot képes megvalósítani. Ezért gondolom, hogy személyében megtaláltuk a megfelelő elnököt.”

Határozott célok

Maaßen szavai a kinevezési oklevél átvételekor tudatosságot sugároztak: „Örülök a feladatnak, hogy a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal új elnöke lehetek. Nehéz időket él meg most az Alkotmányvédelem. A bizalom visszanyerése csak akkor lehetséges, ha alaposan és önkritikusan felülvizsgáljuk a szervezet munkájának elméleti alapját és gyakorlatát. Célom, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalt a lehető legmodernebben és leghatékonyabban alakítsuk át. Csak így állhatunk a szélsőségek, a terrorizmus és a kémkedés kihívásai elé.”

Évek óta a Belügyminisztériumnál

Ahogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung portréjából kiderül, Maaßen 1962-ben született Mönchengladbachban. Kölnben és Bonnban folytatott jogi tanulmányokat, doktori címe megszerzése után állt a Belügyminisztérium szolgálatába. Szakértőként dolgozott a bevándorlási és a rendőrségi részlegen, majd egy államtitkárnál is. 2008 óta pedig minisztériumi referensként a terrorizmus elleni harccal foglalkozó stáb vezetője. A tudományos élettel sem szakított belügyminisztériumi munkája mellett: előadásokat tartott Berlinben közigazgatási jog témában és egy tokiói egyetemen is volt vendégelőadó.

Megosztó személyiség

Kritikusai tipikus bürokratának tartják az új elnököt – írja a tagesschau.de. Egy baloldali politikus szerint Maaßen technokrata és túlságosan kimért. A Zöldek egy képviselője úgy véli, Maaßen túlságosan közel áll a belügyminisztériumhoz: „Maaßen kinevezése olyan, mintha a belügyminiszter maga vezetné az Alkotmányvédelmi Hivatalt.”. Renate Künast, a párt parlamenti frakciójának vezetője Maaßen Kurnaz-üggyel kapcsolatos eljárását kritizálta: „Még mindig nem tisztázta a Kurnaz-ügyben való mulasztását. Először a saját háza táján kellene rendet tennie, s csak azt követően máshol. Mi ugyanis az Alkotmányédelem vezetésének teljes megújítását követeljük, kívülről jövő emberekkel”- mondta a Mitteldeutsche Zeitung-nak a képviselőnő.

Eva Högl, az SPD politikusa viszont úgy gondolja, Maaßen elkötelezett feladatai mellett, az összes párttal és frakcióval közösen a BfV optimális átalakításán fog dolgozni.

Nemcsak a politikusokat, saját munkatársait is meg kell győznie Maaßennek. Egy, a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozó bennfentes szerint a mintegy kétezer-hatszáz alkalmazott egyharmadát jól kidolgozott reformjavaslatokkal könnyen megnyerheti magának az új elnök. A hivatalnokok egy másik harmada, véli a forrás, pár hónapig inkább visszafogottan figyelni fogja vezetőjük munkáját, mielőtt pálcát törne felette. Kollégái egy részével viszont több nehézsége lehet a szakembernek. E mellett új alelnököt is kell keresnie, mivel az eddigi elnök-helyettes az aktamegsemmisítési botrány kapcsán benyújtotta lemondását, és már csak pár hónapig tölti be hivatalát.

Elengedhetetlen reformok

Maaßen a tennivalók közül egyik legfontosabbnak az akták kezelésének szabályozását tartja. Amint a Bild-nek elmondta, egyértelmű működési elvekre van szükség, hogy ne történhessen meg még egyszer az, hogy egy dolgozó megsemmisít egy mappát felettese tudta nélkül. „Az a fontos számomra, hogy a polgárok bizalmát visszanyerjük. Az Alkotmányvédelem ugyanolyan fontos mint a rendőrség vagy a tűzoltóság. A bizalom újra megszerezésének legfőbb eszköze pedig az átláthatóság megteremtése. 

Az azonban még nem világos, pontosan milyen reformokat kell az új elnöknek bevezetnie. Egy biztos: jelenleg olyan sok megközelítés és javaslat létezik, hogy Maaßen minden politikai és diplomatikai érzékét mozgásba kell hoznia az Alkotmányvédelmi Hivatal válságának kezelésére.

Cselényi Eszter

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »