RMDSZ – EMNP csörte a nemzetpolitikai kerekasztalon

Már hagyományosnak minősülő nemzetpolitikai kerekasztalra került sor péntek reggel a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. A Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár által moderált beszélgetés során a kisebbségi magyar közösségek politikai vezetői számoltak be a 2012-es esztendőről. Az esemény helyet adott egy éles szóváltásnak is, amely Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikai alelnöke, illetve Tőkés László és Toró T. Tibor között zajlott.

Választások 2012 címmel került megrendezésre az idei Tusványos nemzetpolitikai kerekasztala, amely lehetőséget adott a hallgatóság számára, hogy megismerje, milyen kihívások előtt állnak a Kárpát-medence magyar kisebbségei. Felvezetőjében Répás Zsuzsanna elmondta, különlegesen eseménydús esztendő közepén vagyunk, hiszen négy, a magyar közösségeknek otthon adó országban is különböző szintű választások zajlanak.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviseletében Brenzovics László, a szervezet alelnöke nyújtott átfogó helyzetleírást, rámutatva, hogy a magyar politikai alakulatok speciális nehézségekkel szembesülnek az október 30-i ukrajnai törvényhozási választások előtt. Mint elárulta, a kijevi kormányzat különálló választási kerületekre szabdalta a többségében magyarlakta vidékeket, így komolyan csökkentette a parlamenti képviselet esélyét. Ebből kifolyólag tovább erősödik a már amúgy is aggasztó méreteket öltött etnikai átszavazás, amelynek egyetlen ellenszere az lehet, ha a KMKSZ tovább erősíti társadalomszervező munkáját.

Hasonlóan borús képet festett Berényi László, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, aki a lesújtó népszámlálási adatok tükrében feltette a kérdést, merre is halad tovább a felvidéki magyarság. Meglátása szerint a legjelentősebb dilemma az, hogy vajon a közösség saját megszűnésének tisztességes körülmények közötti levezetését akarja-e biztosítani, vagy meg szeretné fordítani a mélyrepülést. A népszámlálási adatok új lehetőséget adnak a felvidéki politikum és civil szféra számára ahhoz, hogy újabb löketet adjon az autonómiatörekvéseknek. Berényi szerint ugyanis a kisebbségi önkormányzat különböző formái megállíthatják a kisebbség stabil leépülését. Elárulta, a nyáron átfogó egyeztetés kezdődött el a Híd, az MKP valamint a civil társadalom között, amelynek végkimenetele egy augusztusra megszülető nemzeti minimum lehet.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetője, Pásztor István pozitívabb hangot ütött meg, alapállása értelmében a népszámlálási adatoknak arra kell rádöbbenteniük mindenkit, hogy „túl sokan vagyunk ahhoz, hogy lemondjunk a megmaradás ambíciójáról”. Beszámolójában rámutatott, a 2012-es szerbiai választások felvállalható eredményeket hoztak a VMSZ számára, 1996 óta először újra önálló frakciót sikerült alakítania a belgrádi törvényhozásban. Ezzel egy időben a vajdasági parlamenten és kormányon belül is megőrizte pozícióit, és optimistán tekint az újonnan alakuló szerb kormánnyal való együttműködés lehetőségeire. A politikus keserű szájízzel jegyezte meg, hogy a kampány során az alakulat évtizedes szövetségese, a Demokrata Párt mindent megtett azért, hogy ellehetetlenítse a VMSZ-t.

Az beszélgetés egyik központi figurája Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai elnöke volt, akinek fő üzenete az volt, hogy a Szövetségnek huszonkét éve hitele van a választók szemében, és ezzel magyarázható, hogy az idei helyhatósági választásokon is megszerezte a magyar szavazók több mint nyolcvan százalékának a támogatását, sőt 2008-hoz képest hatvanötezerrel növelte a begyűjtött voksok számát.

Ez utóbbival kapcsolatban a házigazda Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke megjegyezte, saját alakulatának sikere, hogy újabb százezer magyar polgárt hoztak vissza a politikai passzivitásból. Közölük került ki az RMDSZ-re leadott plusz hatvanötezer szavazat is. A politikus elismerte a vetélytárs győzelmét, sőt rengeteg ponton az elért eredményeit is méltatta, ám megjegyezte, a néppárti választók opcióit is tiszteletben kell tartani. Toró az új egység megteremtését szorgalmazta, amelynek vezérelve a nemzetpolitikai szolidaritás és együttműködés legyen. Felkérte az RMDSZ-t, hogy járuljon hozzá az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) újraélesztéséhez.

A viszonylag barátságos hangvételt a közönség soraiban ülő Tőkés László, a néppárt védnöke bontotta meg, aki dörgedelmes vádbeszédet intézett az RMDSZ ellen. Meglátása szerint a Szövetség hatalmi vakság áldozata lehet, amelynek legnagyobb vesztese az erdélyi magyarság lesz. Tőkés elmondta, az alakulat már így is kezében tartja a kisebbségi szavazókat és a civil szférát. A kritikus szavakra a Szövetség politikai elnöke is reagált, aki szerint a hatalom önmagában nem rossz, és az RMDSZ érdekérvényesítési képességeiben talán még maga Tőkés László is bízik, hiszen ellenkező esetben nem bízna rá komoly feladatokat.

A két oldal ütközetébe Toró T. Tibor is beszállt, ám a kerekasztal-beszélgetés mégis pozitív hangvétellel zárult, hála Pásztor Istvánnak. A politikus bevallotta, az erdélyi konfliktus az öt-hat évvel ezelőtti vajdasági helyzetre emlékeztet, amelynek megoldásában, illetve az egység megteremtésében nagy tapasztalatokkal rendelkezik. Bejelentette ezeket a tapasztalatokat kész az erdélyi egység szolgálatába állítani, és ezt a feladatot más határon túli magyar vezetőknek is fel kellene karolnia.

Pap Szilárd István

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »