Magányos németek

A 2011-es statisztikai adatok eredménye szerint a németek majdnem húsz százaléka egyedül él. A főként nagyvárosokban élő szinglik csoportja azonban nem homogén: életkor, nem és társadalmi helyzet szerint is változatos képet mutatnak az egyszemélyes háztartást vezetők.

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal július 11-én nyilvánosságra hozott adatai szerint minden ötödik felnőtt egyedül él Németországban. Ez 15,9 milló egyszemélyes háztartásban élő lakost jelent, ami a népesség majdnem húsz százaléka. Európában csak Svédországban él a lakosság ennél is nagyobb hányada család nélkül. „Az egyedülélés szilárd összetevője a németországi társadalmi valóságnak” – mondta Roderich Egeler, a Szövetségi Statisztikai Hivatal elnöke a Stern magazinnak.

A számok mögött

A legtöbb szingli a nagyvárosokban él. Hannoverben például a lakosok harminchárom százaléka vezet egyszemélyes háztartást, ez a legmagasabb szám a megapoliszok közül. Minél kisebb egy város, annál többen élnek családban – mutatja a statisztika. Életkor és nem szerint is megoszlik az egyedülélők aránya: a fiatalok és középkorúak közt a férfiak, míg idősebb korban a nők száma magasabb.

„A növekvő számok mögött többféle társadalmi tendencia áll” – fejtette ki Stephan Baas szociológus a Tagesschau-nak adott interjúban. A szociológiát már több mint harminc éve foglalkoztató individualizáció ezek közül az egyik legfőbb. A trendhez az is hozzájárul, hogy a felgyorsult és változékony társadalmi életben sokkal kevésbé fontos az elvárt és hagyományos mintákat követni. A társadalomtudós szerint fontos megjegyezni, hogy „a statisztikában szingliként szereplők nem feltétlenül élnek egész életükben egyedül, inkább csak egy bizonyos ideig.”

Összetett népességcsoport

Baas három csoportot különböztet meg az egyedülélők között. Az elsőt a húsz és harminc év közöttiek képezik, akik családalapítás előtt állnak, társat keresnek, vagy kipróbálják az önálló életet. A következő kategória a negyven és ötven év közötti elváltaké, akik gyakran húszéves házasságot tudnak maguk mögött, és a gyerekek kirepülésével kezdenek új életet házastársuktól külön. A tendencia szerint általában a nők kezdeményezik a válást, gyakran a férj teljes meglepetésére. Az utolsó csoportban pedig az idős özvegy nők vannak, akik száma az átlagéletkor növekedésével párhuzamosan nő.

Pénzügyileg is eltérő helyzetben vannak az egyedülélők. A szingli nők közül többen töltenek be magas fizetéssel járó vezető pozíciót, mint családos társaik. Ugyanakkor sok egyszemélyes háztartásban élő folyamodik munkanélküli segélyért. A fiatalok közül pedig sokan puszta kényelemből laknak akár még harminc évesen is otthon, és élvezik a „Hotel Mama” ellátását. (Németül így fejezik ki a sokáig otthon lakó, de már kereső fiatalok életmódját). 

Drágább és egyedi szolgálatások szingliknek

A népesség immár jelentékeny részét képező csoport igényei új kihívás elé állítják az ingatlanpiacot is. Egyre nagyobb a kereslet a kisebb, negyven-hatvan négyzetméteres lakások iránt – nyilatkozta a Sternek egy ingatlanpiaci szakértő. Mivel a kínálat még nem olyan nagy, ezen lakások négyzetméterre számított bérleti díja akár harminc százalékkal is magasabb lehet a többszemélyes ingatlanokénál.

Az élelmiszerboltokban több a kisebb kiszerelésű áru, a fagyasztott készétel, vagy például a gyümölcs-keverék. „Egy nagy dinnye túl nagy falat egy embernek” – fogalmazott Christian Böttcher, a német Élelmiszerkereskedők Szövetségének szóvivője. Az utazási irodák sem szalasztják el a társadalmi csoportban rejlő lehetőséget: a hajós körutakon is folyamatosan bővül az egyszemélyes ajánlatok köre. A nyaralás egyedül ugyanakkor drágább is, szinte minden hotel felárat számol fel egyágyas szobáiért.

Vigasz a magányosoknak

Az egyedülélés korántsem jelent egyértelmű magányosságot. Népszerű életforma a „kapcsolat, külön lakással”, illetve a távkapcsolatban élők is csak átmenetileg nélkülözik a társaságot. A nagyvárosok nyüzsgésében pedig messze nem jelent elszigeteltséget a szingli lét. A költségeken is tudnak csökkenteni azok, akik úgynevezett lakóközösségekbe költöznek: több, akár ismeretlen egyedülálló osztozik meg egy nagyobb lakáson. A Statisztikai Hivatal jelentése, ami szerint 2010-ben közel tizenkétezer hatvanöt év feletti ember kötött házasságot, és ez reményt adhat a magányos németeknek is.

Cselényi Eszter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »