Könnyítenek a feltalálók dolgán

Az Európai Tanács június 29-én lezárta a jövőbeli egységes szabadalmi rendszerről folytatott tárgyalásokat. Ezzel a döntéssel megnyílik az út egy olyan szabadalmi rendszer létrehozása előtt, amely kevésbé költséges, egyszerűbb és hatékonyabb védelmet kínál.

Az egységes uniós szabadalmi rendszer kapcsán is több döntés született az Európai Tanács ülésén. A rendszer tulajdonképpen egy jogszabály csomag, mely magában foglal nemzetközi megállapodást és két rendeletet is. Az Európai Parlament 2012. júliusban fog szavazni az egységes szabadalmi „csomagról”, a Tanács pedig röviddel ezután fogadhatja el a két rendeletet.

Az egységes uniós szabadalmi rendszer részét képezi a jövőbeli egységes szabadalmi bíróság. A rendszer másik két eleme a magáról az egységes szabadalomról szóló rendelet, valamint a szabadalom fordítási szabályairól szóló rendelet. E két rendeletről a tagállamok és az Európai Parlament 2011. decemberben állapodtak meg.

Az egységes szabadalmi bíróságról szóló megállapodást a tagállamok 2012 második felében fogják aláírni, hatályba pedig akkor lép majd, ha a tagállamok a szükséges számban (vagyis legalább tizenhárman) megerősítették. Erre, és ezzel egy időben a két rendelet hatálybalépésére várhatóan 2014 elején fog sor kerülni.

Az Unió vezetői az új rendszertől az egyszerűsödés és a költségek csökkentése mellett azt is remélik, hogy hozzájárul a várva várt gazdasági növekedéshez. A hatékonyság jegyében a jövőbeli egységes szabadalom minden részt vevő tagállamban érvényes, és egyetlen kérelemmel megszerezhető lesz. A nyelvhasználatra vonatkozóan az Európai Szabadalmi Hivatal által alkalmazott jelenlegi rendszer szolgál mintával, amelyben az angol, a francia és a német a munkanyelv, így jelentősen csökkenni fognak a szabadalmi oltalom megszerzésének költségei.

A költségek csökkentésére való törekvés azért is érthető, mert egy olyan szabadalom megszerzése, amely 13 tagállamban érvényes, akár 20 000 euróba is kerülhet, amely összegből a fordítás önmagában mintegy 14 000 eurót emészt fel. Ehhez képest egy amerikai szabadalom megszerzése kb. 1 850 euróba kerül.

A kialakítandó egységes szabadalmi bíróság pedig kizárólagos hatáskörrel fog rendelkezni az egységes európai szabadalmak érvényességéhez vagy megsértéséhez kapcsolódó eljárások tekintetében. Ezzel elkerülhető lesz annak a kockázata, hogy egyazon szabadalomra vonatkozóan több peres ügy is folyjon különböző tagállamokban, illetve hogy ugyanazon jogvitában tagállamonként eltérő bírósági határozatok szülessenek.

Az egységes rendszer a szabadalmi jogvitákkal kapcsolatos költségeket is jelentősen csökkenteni fogja. Az Európai Bizottság számításai szerint azáltal, hogy egyetlen szabadalmi bíróság fog működni, évente hozzávetőleg 289 millió euróval lehet majd csökkenteni az európai vállalkozásokat ilyen jogviták kapcsán terhelő kiadásokat.

Az Európai Tanács döntött arról is, hogy hol legyen az egységes szabadalmi bíróság elsőfokú bírósága központi testületének a székhelye. Végül úgy határoztak, hogy Párizsban fog működni, és két szakosodott részleggel rendelkezik majd, amelyek közül az egyiknek Londonban, a másiknak pedig Münchenben lesz az irodája.

A bíróság elnökének irodája szintén Párizsban kap majd helyet, a bíróság első elnöke pedig francia lesz, mivel úgy döntöttek a központi testület számára helyet biztosító tagállam fogja adni az első elnököt.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek