kende

Húsz éves az európai polgár(ság)

A polgárok egyre inkább tisztában vannak az Unió által garantált jogaikkal, de még többet akarnak tudni. Ennek érdekében tájékoztató és vita fórumokat rendez az Európai Bizottság.

Read More »

Még szigorúbban büntetnék a pénzhamisítókat

A Bizottság javaslatot tett az eurót hamisító bűnözőkkel szembeni fellépésre. A hamisítással szembeni fellépés különösen fontos, hiszen a világ második legfontosabb fizetőeszközéről van szó, amely 17 ország mintegy 330 millió lakójának fizetőeszköze.

Read More »

Mi lesz most a szegényekkel?

Tizenöt éven keresztül a millenniumi fejlesztési célok szolgáltak iránymutatásul az európai fejlesztési politika számára. Az EP fejlesztési szakbizottsága a héten a jövőbeni feladatokról vitázott.

Read More »

Újabb jogköröket kap a rendőrség

A súlyos bűncselekményekkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében az uniós bűnüldöző szervek, így például a rendőrség vagy az Europol hozzáférhetne a jövőben a menedékkérők ujjlenyomatait tartalmazó Eurodac adatbázishoz.

Read More »

Egyszerűbb lesz elválni Európában

Litvánia a 15. tagállam, amely a csatlakozott ahhoz az úgynevezett megerősített együttműködéshez, amely a nemzetközi párok házasságának felbontásáról és különválására alkalmazandó jogáról szól.

Read More »

Egyre kevesebb az illegális határátlépés

A Bizottság második alkalommal fogadta el a schengeni térség állapotáról szóló jelentést, amely alapja a térség jövőjéről szóló vitáknak. A jelentés egyértelműen kimutatja, hogy az arab tavaszt követő jogellenes határátlépések száma jelentősen csökkent.

Read More »

Uniós védelem az áldozatoknak

Jogerőre emelkednek a bűncselekmények áldozatainak jogait biztosító jogszabályok. A cél, hogy valamennyi áldozat tisztességes elbánásban, kellő tájékoztatásban és a megfelelő támogatásban részesüljön.

Read More »

Lassan egyesül az európai égbolt

Európa légtér-ellenőrző rendszereinek modernizálása és egy egységes, összehangolt európai légtér kialakítása segíthet csökkenteni a torlódásokat és járatkéséseket, és visszafoghatja a szén dioxid kibocsátást, az EP október 23-án elfogadott állásfoglalása szerint.

Read More »

Gondok lehetnek az Erasmus-ösztöndíjakkal

Az Erasmus program révén a felsőoktatási hallgatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy egy másik európai országban tanulmányokat folytassanak, illetve vállalatnál vagy más szervezetnél szakmai gyakorlaton vegyenek részt.

Read More »