Belgium szigorítja az állampolgárság megadásának feltételeit

A belga képviselőház hétfőn elfogadta az állampolgárság megszerzésének megreformálására irányuló törvényjavaslatot. Az eddigi feltételeken túl a kérelmet benyújtóknak bizonyos „integrációs követelményeknek” is meg kell felelniük – írta a Le Soir című belga napilap.

A hagyományosnak mondható feltételek közé tartozik az országban hivatalos nyelvek valamelyikének ismerete, valamint olyan „társadalmi követelmények” teljesítése, mint a belga oktatási intézményben szerzett végzettség, vagy minimum 400 órányi szakmai képzésben való részvétel.

Az állampolgárság megszerzéséhez azonban ezentúl további, gazdasági vetületű kritériumoknak is meg kell felelni: a jelentkezőnek az elmúlt 5 évben legalább 468 napot kell dolgozniuk a részmunkaidőben, ami komoly hátrányt jelenthet a bizonytalan munkaviszonyban foglalkoztatottaknak. A gazdasági vonatkozású feltételek nagy ellenállást váltottak ki egyes képviselőkben. Az Ecolo párt szerint a reform diszkriminatív a társadalom egyes csoportjaira nézve. „Mindannyian tudjuk, hogy ma Belgiumban sokakat, főként nőket foglalkoztatnak részmunkaidőben” – áll az Ecolo nyilatkozatában.

Az állampolgárságot kérelmezők kétféle eljárásban vehetnek részt. A rövidebb, 5 éves eljárás azok számára lesz elérhető, akik a legtöbb (nyelvi, társadalmi, gazdasági) követelménynek megfelelnek, tehát integráltnak nevezhetőek, míg a hosszabb, 10 éves eljárásban a feltételek kisebb részét teljesítő személyek vesznek részt.

A belga képviselőház igazságügyi bizottsága csütörtökön fogadta el a tervezet szövegét. A szavazás nem hagyott kétséget a reform támogatottságát illetően, ellenzők azonban továbbra is akadnak, főként az Ecolo párt részéről.

Kovács Eszter

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »