Csak egy maradhat: megvenné az állam az egészségbiztosítókat

Szlovákiának csak egyetlen, állami egészségbiztosítóra van szüksége, állítja a miniszterelnök. Robert Fico terve már 2013-ban valósággá válhat. Ha ugyanis a Dôvera és az Union tulajdonosai nem hajlandók eladni a két társaságot, az állam egyszerűen kisajátítja őket. Az Új Szó összefoglalója.

Autópályás módszer

Erről Fico beszélt a Hospodárske noviny napilapnak. „Mint az autópályák alatti földek esetében. Ha a tulajdonos nem hajlandó eladni, hozunk egy törvényt, amellyel kisajátítjuk” – bocsátotta előre a kormányfő. Hozzátette, demokratikus és világszerte elfogadott módszerről van szó. Az egész folyamat állítólag egy év leforgása alatt kivitelezhető. Vladimír Kresák alkotmányjogász szerint nem biztos, hogy az elképzelést keresztül lehet vinni, a közérdek ugyanis szerinte egy ilyen kisajátítás esetében erősen megkérdőjelezhető.

Ficót az zavarja, hogy a magán-egészségbiztosítók tulajdonosai óriási haszonra tesznek szert az adófizetők befizetett pénzéből. „Ha az összes járulékot egy biztosítóba koncentráljuk, biztosan több pénz lesz az egészségügyben” – érvel a kormányfő. Más véleményen van Martin Kutla, a Dôvera vezérigazgatója. Szerinte az egyesítés nem oldja meg az egészségügy problémáit. „A magánbiztosítók nem tartoznak a rendszer beteg elemei közé, nem azokat kell kiiktatni” – figyelmeztet Kutla.

Nem adják. Vagy mégis?

Sem a Dôvera, sem az Union nem eladó, üzente a két biztosító vezetése Fico terveire reagálva. A Dôvera képviselői ugyan nem zárkóznak el a tárgyalások elől, a megegyezés esélyét viszont kicsire becsülik. „Sem a piacról való kivonulást, sem a biztosító eladását nem tervezzük” – szögezte le Martin Danko, a Penta szóvivője. A Penta pénzügyi befektetési csoport ugyanis a Dôvera fő részvényese. Az Union még tárgyalni sem hajlandó az állammal az esetleges eladásról.

Más értesülések szerint a Dôvera részvényesei állítólag készek eladni az egészségbiztosítót az államnak. Az állítólagos eladásról Martin Barto, az állami Általános Egészségbiztosító (VšZP) volt pénzügyi vezetője nyilatkozott. Barto a Dôvera kapcsán elmondta, hogy információi szerint a holland részvényesek hosszabb ideje fontolgatják a kivonulást a szlovák biztosítási piacról, tehát a kormány tulajdonképpen csak kedvez nekik, és ezt még ellenük szóló szónoklatokba is csomagolja.

Osztalék hitelből

Az egészségbiztosítók részvényesei jól keresnek az osztalékokon. A Dôvera ráadásul tavaly felvett egy 180 millió euró banki hitelt, az összegből pedig kifizette a részvényeseit, a Pentát és a ciprusi bejegyzésű Prefto céget – figyelmeztet a Sme napilap. Áprilisban még úgy nyilatkoztak, hogy a hitelt az egészségügyi tevékenységük fejlesztésére használják.

A Dôvera és az Apollo 2009-es egyesülésekor (az Apollo megvette a Dôverát, az utóbbi nevét hagyva meg) meghatározták, hogy a Dôvera a részvényeseknek köteles fokozatosan 413 millió eurót kifizetni. Egyelőre 179,5 milliót kaptak meg. A fennmaradó összeget akkor is kifizetheti a Dôvera, ha az állam megtiltja, hogy a biztosítók tulajdonosaik számára termeljenek hasznot.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »