Emberi mulasztás okozta a fukusimai atomkatasztrófát

Egy csütörtökön napvilágot látott japán parlamenti jelentés szerint a fukusimai atombaleset semmiképpen sem tekinthető kizárólag természeti katasztrófa következményének, az sokkal inkább az atomerőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) és az atomipart felügyelő kormányszervek gondatlanságának miatt történhetett meg – közölte a Kyodo hírügynökség. A dokumentum konklúziója szerint hatékonyabb szabályozással, megfelelő óvintézkedésekkel és biztonsági előírásokkal jelentős mértékben enyhíteni lehetett volna a baleset következményeit, sőt, akár el is lehetett volna kerülni azt.

A vizsgálóbizottság elnöke elmondta, szándékos hanyagság és komoly hibák sokasága miatt az atomerőmű képtelen volt megbirkózni a tavaly március 11-i földrengés és szökőár által együttesen gerjesztett kataklizmával. A dokumentum vádja szerint annak ellenére, hogy a TEPCO-nak tudomása volt az erőmű területének természeti katasztrófákkal szembeni érzékenységéről, mégsem tette meg a szükséges megelőző intézkedéseket, nem készített evakuációs terveket, és a lakosságot sem tájékoztatta megfelelő mértékben az atomerőművel kapcsolatos általános tudnivalókról.

A problémákhoz hozzájárultak a gyökeret eresztett japán hagyományok, a gondolkodás nélküli engedelmesség, a felsőbb vezetés hatalmába vetett hit megkérdőjelezhetetlensége és a szűk látókörűség – mondta Kurokava Kijosi, a bizottság vezetője. A jelentés kritizálja Kan Naoto korábbi miniszterelnököt is, akinek a  válság korai szakaszában az eseményekbe történő közvetlen beavatkozása zavart okozott az irányítási láncban és felbecsülhetetlen értékű időpocsékolással járt. A volt miniszterelnök azt állította, hogy a közbelépése szükségszerű volt, mivel a TEPCO szakemberei szerinte tehetetlenségükről tettek tanúbizonyságot. 

A TEPCO tagadja a vádakat. A teljes japán áramszolgáltatás egyharmadáért felelős vállalat szerint a katasztrófáért kizárólag a földrengés és a szökőár okolható, mert az ezek által keltett hullámok túlságosan nagyok és erőteljesek voltak. 

A katasztrófa következményeként Japán összes atomerőművét ideiglenesen leállították. Most vasárnap azonban a nyári csúcsidőszak miatti energiaellátási zavarok enyhítésére újraindították az Ói erőmű egyik reaktorát, amit hatalmas tiltakozás előzött meg. Noda Josihiko kormányfő viszont teljes mértékben egyetértett a reaktor üzembe helyezésével, mivel erre a gazdaságnak nagy szüksége van. A kormány új nukleáris felügyelő hatósága szeptembertől kezdi meg működését, feladata lesz az atomerőművek reaktorainak vizsgálata, valamint annak megállapítása, hogy közülük melyek reaktiválhatóak. 

Pallos Judit

Friss hírek