Bezár a romániai Praktiker?

Átszervezik a németországi központú Praktiker barkácsáruház láncot, ami a neves cég 27 romániai üzletét is érintheti.

A társaság szerdán éjjel véget ért közgyűlésén heves viták után elfogadott döntés értelmében olyan koncepciót hajtanak végre, amely áruházbezárásokat irányoz elő. A terv szerint a részvényesek 60 millió eurós tőkeemelést hajtanak végre, az Anchorage amerikai befektetési társaság pedig 85 millió eurót biztosít az átalakításhoz. A 234 németországi Praktiker áruház közül 120 a Max Bahr hálózat részeként működik tovább, a veszteséget termelő áruházakat pedig bezárják.

A cég sajtóosztályán későbbre ígértek tájékoztatást arról, hogy az átszervezés miként érinti a kelet-európai hálózatot. A Praktiker Romániában 27 áruházat üzemeltet, és már május elején elterjedtek hírek arról, hogy a második félévben néhányukat bezárják.

A Praktikernek Németország után Romániában a legnagyobb a piaca. A cégnek az első negyedévben 23 millió eurós romániai forgalma volt, 10 százalékkal kisebb, mint a múlt év utolsó negyedévében.

A társaság jelenleg veszteséges, eladósodott és a fizetésképtelenség veszélyezteti. Elemzők szerint elsősorban azért jutott válságba, mert nem vált be az alacsony árakra és rendkívüli akciókra épülő stratégia. Korábbi sajtóbeszámolók szerint az irányváltás része, hogy az üzletek eladóterét szellősebben, áttekinthetőbben rendezik be és kevesebb árut halmoznak fel benne. A cél a „barkácsáruházak Ikeája” modell kialakítása. Ezt szolgálja a magasabb árkategóriákkal működő Max Bahr hálózat kiterjesztése.

A Németországban 11 ezer főt, a külföldi hálózattal együtt pedig 19 ezer főt foglalkoztató és 9 európai országban összesen 440 barákácsáruházat üzemeltető vállalat bevétele tavaly 3,2 milliárd euró, vesztesége pedig 500 millió euró volt. A Praktiker – a csoporthoz tartozó Max Bahr, illetve Extra Bau & Hobby márkával együtt – Németországban a negyedik a barkácsáruházak 2011-ben elért bevétele alapján felállított rangsorában az Obi, a Bauhaus és a Hornbach mögött.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »