Az Egyesült Államok felszólalt Ruanda ellen

Az Amerikai Egyesült Államok az általa visszatartott, de kiszivárgott ENSZ-jelentés után a nemzetközi nyomás hatására felszólalt Ruanda ellen. Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szombaton úgy fogalmazott, hogy „megkértük Ruandát, hagyjon fel” a szomszédos állam lázadóinak támogatásával. Az óvatos nyilatkozat nem véletlen: a térségben Ruanda számít az USA legerősebb szövetségesének, ezért számára igen kényes ez a helyzet.

Az ENSZ-vizsgálat eredménye szerint ruandai tisztviselők vesznek részt a szomszéd lázadóinak ellátásával. Ruanda visszautasítja a vádakat: Louise Mushikiwabo külügyminiszter szerint a beszámoló „részrehajló”, és megígérte, hogy a ruandai kormány be fogja bizonyítani, hogy a magas rangú tisztviselők – például a védelmi miniszter, James Kabarebe – ellen felhozott vádak valótlanok. Egyelőre maga a kongói elnök, Joseph Kabila nem vádolta meg nyilvánosan Ruandát, csak belföldi és külföldi „sötét erőket” emleget.

Mindezek ellenére az Amnesty International, a Global Witness és más nemzetközi jogvédő szervezetek felszólították az ENSZ-t és Ruanda donorországait, hogy lépjenek fel a kelet-afrikai ország ellen.

Weszprémy Gábor

Friss hírek