Emancipáció Egyiptomban

Úgy tűnik az első demokratikusan választott elnök újabb fejezetet ír Egyiptom történelmében. Bár Husszein Tantawi, az átmeneti katonai kormányzás (Scaf) vezetője a tanács egy tagjának elmondása szerint megőrzi múltbéli védelmi miniszteri posztját a jövőbeni kabinetben is, Mohamed Murszí egy nőt és egy keresztény jelöltet is felkér az alelnöki pozíció betöltésére. Igaz, az új vezető korábban amellett érvelt, hogy nők ne indulhassanak a választásokon, kampányában ígéretet tett a nők és a kisebbségek jogainak védelmére is.

Ahmed Deif, az új vezető politikai tanácsadója a CNN hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, „nem egy titkárnői feladatokat ellátó emberről beszélünk, hanem egy erős jogkörökkel rendelkező alelnökről, aki az elnöki kabineten belül kritikus tanácsokat ad majd”. Még jelöltként Mohamed Murszí elmondta, hogy egyenjogúságra van szükség az országban, „a nőket a férfiakéval azonos jogok illetnek meg.”

A tavalyi évben a Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet jelentése szerint számos problémás eset történt az országban. Például egy helyi törvény megtiltotta a muszlim nők számára a válást (kivételt csak a házasságtörés képezett), az átmeneti katonai kormány (Scaf) pedig törölte a jogszabályt, miszerint 64 mandátumot kell biztosítani a nőknek a népgyűlésben. A kisebbségek védelme sem volt kielégítő, számos alkalommal a az érintett kormányzati szervek elmulasztották a kisebbségek ellen elkövetett bűncselekmények megfelelő kivizsgálását. Többek között egy templom ellen elkövetett és 23 halálos áldozatot követelő bombatámadás, illetve tavaly a keresztények muszlimokkal történő összecsapása során életüket vesztette áldozatok esetében sem vádoltak meg senkit.

Kántor Adrienn

Friss hírek