Aggasztó emberi jogi helyzet Eritreában

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa komoly vádakat fogalmazott meg a Vörös-tenger partján fekvő Eritreával szemben. Jelentése szerint öt és tízezer közé tehető a politikai foglyok száma a hatmillió lakosú országban. Mindennapos az országban az önkényes fogvatartás, a kínzás, a tömeges kivégzés, a kényszermunka, a kényszersorozás és a szabad mozgás, a véleménynyilvánítás, a gyülekezési és a vallásszabadság korlátozása – adta hírül a Reuters.

Független jogvédő csoportok már korábban hasonló kritikákat fogalmaztak meg Eritreával szemben: szerintük a kelet-afrikai államnak van a világ egyik legelnyomóbb kormánya. Eritrea tagad minden vádat, véleményük szerint csak az USA szeretné bemocskolni őket.

Tény azonban, hogy az 1993-as függetlensége óta egypártrendszer van az országban, és azóta is a korábbi gerillavezér, Isaias Afewerki az elnök. Az elmúlt években több ezren menekültek el az elnyomás elől, főként Szudánba, Izraelbe és Nyugat-Európába. 1998 és 2000 között Eritrea háborút vívott a korábbi anyaországgal, Etiópiával, a konfliktusban 70 ezer ember halt meg, és azóta is sorozatosak a határ menti összecsapások a különböző fegyveres csoportok között, akiket a kormány támogat. Ez az ellenségeskedés már magyar állampolgárok halálát is okozta.

Rabb Imre

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »