Szeptemberben lesznek a belarusz választások

A belorusz parlament képviselőit szeptember 23-án választják meg – nyilatkozta Alekszandr Lukasenko, az ország elnöke hétfőn. Az 1996 óta kétkamarás parlament alsóházának, a Képviselőháznak 110 tagjára szeptember 23-án adhatják le szavazataikat az állampolgárok, a 64 főt számláló Köztársasági Tanács (felsőház) pedig szeptember végéig fog felállni – adta hírül a RIA orosz internetes hírügynökség. 

„Nem vagyunk kötelesek külső elvárásokhoz igazodni. A választás a mi népünknek szól és az ő érdekeiket szolgálja” – mondta Lukasenko. Kiemelte, hogy a legfontosabb feladat, hogy a választások szigorúan meg kell felelniük a nemzeti törvényeknek. 

A külföldi megfigyelők meghívásával kapcsolatban az elnök kijelentette, hogy senkit nem fognak a „hajánál fogva beráncigálni”. Aki kíváncsi rá, hogy hogyan zajlanak a választások, annak kötelesek vagyunk lehetőséget biztosítani erre – idézte a belarusz elnök szavait a RIA.

Lukasenko szerint a választások napja ünneppé kell, hogy váljon a nép számára. Az elnök még a törvények tiszteletben tartásának fontosságát is hangsúlyozta. Betartásuk mindenki számára kötelező, enélkül nem lehetnek választások: „A jogrendet minden körülmények között biztosítani kell” – nyilatkozta. 

A részvételt illetően megoszlik a belarusz ellenzék véleménye. Néhányuk szerint mindenképpen el kell indulni, mások azonban bojkottot javasolnak.

Okos Tímea

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »