MOGYE-per: szeptemberre halasztotta a bíróság az érdemi tárgyalást

Szeptember 28-ára halasztotta hétfőn a Maros Megyei Törvényszék annak a keresetnek az érdemi tárgyalását, amely vitatja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) chartájának érvényességét.

A pert 2011 novemberében a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) indította a MOGYE ellen. Az egyesület megkérdőjelezte az intézmény felépítését és működését leíró charta érvényességét, mert úgy vélte, a charta nem felel meg a 2011-ben elfogadott oktatási törvény előírásainak. Kincses Előd, az egyesület ügyvédje az MTI-nek elmondta, ha az egyetemi charta érvénytelen, az annak alapján megtartott választások sem lehetnek érvényesek. Álláspontja szerint elölről kell kezdeni az egyetem belső szabályainak megfogalmazását, és új belső választásokat kell kiírni az oktatási intézményben.

Kincses Előd elmondta továbbá, hogy felkérésére már korábban beavatkozott a felperes oldalán a perbe az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP), a hétfői tárgyaláson pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az egyetem magyar diákszövetségének beavatkozási kérelmét is iktatták. „Ez azt jelenti, hogy ezek a szervezetek is megfellebbezhetik a határozatokat, bizonyítási indítványokat terjeszthetnek elő” – magyarázta az ügyvéd. 

„Törvény szerint a közigazgatási ügyeket sürgősséggel kell tárgyalni – tette hozzá Kincses Előd. – De lám, Marosvásárhelyen így néz ki a sürgősség: a 2011. novemberi keresetet talán 2012 szeptemberében kezdik érdemben tárgyalni.”

Romániában a MOGYE magyar tagozata körül kialakult politikai vita vezetett el a Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jobboldali kormányának április végi bukásához. Noha a 2011-ben elfogadott oktatási törvény a MOGYE-t multikulturális oktatási intézményként határozta meg, a hasonló intézményekben pedig önállóságot biztosított a kisebbségi oktatásnak, a MOGYE vezetői e törvényi előírásokat figyelmen kívül hagyó chartát fogadtak el, és e vitatott charta alapján tartották meg az egyetem belső választásait.

Az Ungureanu-kormány kormányhatározattal próbálta megteremteni az egyetemen belüli magyar oktatási struktúrát. A kormányhatározatot az egyetem vezetése és a politikai baloldal úgymond a magyar zsarolás eredményének és az egyetemi autonómia megsértésének tekintette. Az Ungureanu-kormány megbuktatása után az új Ponta-kormány visszavonta az angol-magyar tannyelvű orvosi és gyógyszerészeti kar létrehozásáról szóló kormányhatározatot.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »