A „világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságával” kötöttünk megállapodást

Hétfőn Budapesten fogadta Martonyi János külügyminiszter Srí Lanka külügyminiszterét. A találkozó során egy megbeszélést követően a két nemzet külügyminisztériumai közötti rendszeres konzultációs együttműködésről született megállapodás, amely új lendületet adott a kétoldalú kapcsolatoknak. A külügyminiszterek tájékoztatása szerint a most aláírt együttműködés nemcsak politikai téren hoz majd előrelépést, hanem más területeken is.

Hétfőn Martonyi János magyar külügyminiszter és Gamini Lakshman Peiris Srí Lanka-i külügyminiszter – egy rövid megbeszélést követően – aláírták a Srí Lanka Demokratikus Szocialista Köztársasága és Magyarország külügyminisztériumai közötti konzultációs együttműködési megállapodást. „A kétoldalú megbeszélés beleillik abba a külpolitikába, mely különös figyelmet fordít Ázsia országaira” – emlékeztetett a tavaly bejelentett irányvonalra Martonyi János külügyminiszter a találkozót követő sajtótájékoztatón.

A külügyminiszter elmondta, hogy Srí Lanka az elmúlt évtizedekben polgárháborútól szenvedett, de ma már politikai stabilitás és gyors gazdasági növekedés jellemzi. A dél-ázsiai ország ugyanis tavaly régiójának legkiemelkedőbb GDP növekedését produkálta a 8 százalékos gazdasági bővüléssel, amely világviszonylatban is kiemelkedő eredmény. Az idei év pedig ennél is eredményesebb lehet; az amerikai Központi Hírszerzési Hivatal (CIA) becslése szerint az év végén az előző évit is meghaladó 8,3 százalékos növekedést könyvelhet majd el az ország. Mindez pedig kétségkívül arra mutat, hogy Srí Lanka (látszólag) nem csupán a hosszú, több mint két évtizedes polgárháborút heverte ki igen rövid idő alatt, de a globális pénzügyi válságot is eredményesen kezelte. Martonyi a sajtótájékoztató elején hangsúlyozta, hogy Magyarország nagyra értékeli azt a politikai, társadalmi és gazdasági előrelépést, amit Srí Lanka elért az elmúlt években, ahogy az emberi jogok területén elért javulást is, amely útnak a folytatását szorgalmazta.

A külügyminisztériumok közötti konzultációs mechanizmusról és együttműködésről most aláírásra került dokumentumon kívül más területeken is szorosabb együttműködésre számíthatunk a külügyminiszterek beszámolója szerint. A kétoldalú kapcsolatokat minden téren bővíteni fogják: a kereskedelem, a kultúra, az oktatás, az egészségügy, valamint az energiaszektor területén is – emelt ki néhány szektort a magyar külügyminiszter, aki hozzátette: a két nemzet közötti kooperáció számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejt még magában.

Közös törekvések és új lendület jellemzi a kapcsolatokat

A két ország közös, kiemelt érdeke a térségi és regionális együttműködés fokozása, illetve az ezekben való integrációs törekvések. (Magyarország érdeke az Európai Unióval és a közép-kelet–európai országokkal való minél jobb kooperáció, míg Srí Lanka dél-ázsiai partnereivel, Indiával, valamint Kínával törekszik mélyebb kapcsolatokra.) Ezenfelül mindkét ország közös ügye foglalkozni a globális kockázatokkal és kihívásokkal; az olyan fenyegetésekkel és feszültség forrásokkal, melyek minden ország számára fontosak – világított rá a közös szempontokra Martonyi.

A jelenlegi megállapodás elsősorban politikai lendületet adott a bilaterális kapcsolatoknak, amelyet a felek egyéb területekre is kiterjesztenek majd – folytatta a magyar politikus, aki a találkozó legfőbb céljának a kétoldalú kapcsolatoknak való új lendületadást jelölte meg, melyek „fejlesztéséhez minden feltétel adott”. A hétfői találkozó apropójaként a Srí Lanka-i fél is a politikai együttműködés bővítését tekintette, hozzátéve, hogy magyar kollégájával megbeszélték a kapcsolatok fellendítésének gyakorlati módjait is. A kapcsolatok továbbvitele, bővítése előtt tehát nincs semmilyen akadály. A magyar külügyminiszter külön kiemelte a kapcsolatok szélesítésénél a turizmus szerepét, illetve hangsúlyozta, hogy a magyar kutató, Kőrösi Csoma Sándor Srí Lanka-i emlékművének gondozása, ápolása is a közös feladatok közé tartozik.

Tökéletes időzítés és egyetértés

Peiris elmondta, hogy az elmúlt 3 év számtalan változást hozott Srí Lanka történelmében; hiszen – 2009. május 17-én – lezárult egy igen hosszú polgárháború és lehetőség nyílt a békés fejlődésre. „Most jött el az idő, hogy újra beindítsuk a kapcsolatok fejlődését” – közölte. Az időzítés azért is tökéletes, mert „Srí Lanka stabil és békés országgá vált, ami a két nemzet közötti gazdasági, szociális és társadalmi együttműködést is szilárd alapokra helyezi” – folytatta.

Megemlítette, hogy nemzeteink prioritásai és érdekei hasonlóak és kölcsönösek. Peiris emellett támogatta Magyarország külpolitikai nyitását és kiemelt érdeklődését, figyelmét az ázsiai régió iránt. Srí Lanka földrajzi elhelyezkedése továbbá lehetővé teszi, hogy Magyarország a szigetországon keresztül más dél-ázsiai nemzetekkel is szorosabb kapcsolatokat építhessen ki, illetve tovább.

Peiris az együttműködés legfontosabb területei között említette a Budapest–Colombo légi kapcsolatot, a turizmust, a kultúrát, a magas szintű oktatást (különös tekintettel a mérnöki és orvosi képzésre), valamint a vízgazdálkodást és a vízhez köthető egyéb területeket. Utóbbi téren hangsúlyozva a magyar szakértelmet, mely Ázsiában is elismerést vívott ki magának.

Ígéretes kereskedelmi kapcsolatok

G.L. Peirist előző budapesti látogatására egy üzletemberekből álló delegáció is elkísérte, hogy az országaink közötti kereskedelmi lehetőségeket megvitathassák. A Kitekintő kérdésére, hogy várható-e most vagy a közel jövőben ezek folytatása, illetve valamilyen kereskedelmi megállapodás megkötése, határozott igennel felelt. A külügyminiszter tudomása szerint Srí Lankán máris van egy nagyobb üzletház, mely komoly érdeklődést mutat a magyarországi piac iránt. Az említett üzletcsoport egy Dél-Ázsiában népszerű, hagyományos orvoslással foglalkozik, mely Európán belül Németországban is népszerű és sikeres tudott lenni.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy a turizmus révén kiemelt szerephez jutnak a szállodák és hotelek is, mely terület szintén nyitva áll a tehetséges magyar üzletemberek előtt.Hangsúlyozta továbbá, hogy nem elegendő, ha csak a Srí Lanka-i üzletemberek látogatnak ide, fontos, hogy a üzleti lehetőségek feltérképezése is kétoldalú legyen és magyar cégek, vállalatok képviselői is ellátogassanak az indiai-óceáni szigetre. Összegezve Peiris hozzátette, hogy a kereskedelmi kapcsolatok bővítése nemcsak fontos, de „az egyetlen módja a (kapcsolatokban való) továbblépésnek”.

Martonyi hozzáfűzte, hogy Magyarország kiviteli mérlege a dél-ázsiai ország tekintetében 55 százalékos bővülést mutatott az elmúlt évben, mely nem csak önmagában, de a többi ország mérlegéhez viszonyítva is figyelemreméltó növekedést jelent. Azonban még messze nem jelenti a lehetőségek kihasználásának határát, hiszen jelenleg elsősorban a bilaterális együttműködés politikai és jogi kereteinek bővítése terén tettünk egy lépést előre, mely a jövőben megnyitja a kapukat mind Magyarország, mind Srí Lanka vállalkozói előtt, hogy tovább növeljék a két ország közötti kereskedelemi mérleg összegét. Zárásképp G.L. Peiris, budapesti meghívását viszonozva, Srí Lankára invitálta Martonyi János magyar külügyminisztert.

Tusor Anita

Friss hírek