Amerika feloldja a korlátokat

Az Obama adminisztráció pénteken bejelentette, hogy a korábbi álláspontjával ellentétben, folytatja katonai eszközök eladását Bahreinnek. A bejelentés azért volt meglepő, mert az Egyesült Államok többször kritizálta a szunnita rezsim       tüntetőkkel szembeni fellépését.

A pénteki bejelentés szerint azonban szükség van Bahrein „nemzeti érdekeinek”, valamint külső határainak megvédésére, ezért erre a célra nyújtana az Egyesült Államok bizonyos mennyiségű katonai eszközt megvételre. A bejelentés azért keltett kisebb meglepetést, mert Bahreint több esetben elítélte a nyugati közvélemény az emberi jogok figyelmen kívül hagyása miatt az utóbbi időben. Az arab tavasz hatására a síita többségű Bahreinben is tüntetések kezdődtek a szunnita rezsimmel szemben, mivel az ország monarchikus berendezkedésű. Az ügyet tovább bonyolította, hogy tavaly márciusban Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emirátusokból hívtak be csapatokat a tüntetők megfékezésére, aminek nem lett békés eredménye. Az Egyesült Államok nehéz helyzetbe került, hiszen a térségben Bahrein számít az egyik legnagyobb szövetségesének, azonban a demokrácia és a szabadság szóvívőjeként nehezen engedheti meg magának, hogy ilyen esetek fölött szemet hunyjon. A viszony tovább romlott, amikor ellenzéki értelmiségieket terrorizmus vádjával ítéltek el, nyilvánvalóan koholt tárgyalások eredményeként. 

Az eladásra kínált áruk a harcászat nem minden típusára vonatkoznak, továbbra is tilalom van TOW rakétákra, Humvee járművekre, könnygáz és kábító gránátokra, tehát minden olyan eszközre, amelyek potenciálisan bevethetőek lennének a tüntetők ellen. A listán szereplő tételek, mint például part menti járőrhajók és fregattok, motorfejlesztés F-16-os repülőgépek számára, légi kommunikációt segítő eszközök, földi radarok, Cobra helikopterek az ország külső védelmének megerősítését szolgálják.

A katonai tranzakciók tilalmának feloldása azután történt meg, hogy Salman herceg múlt héten Washingtonba utazott és tárgyalóasztalhoz ült Joe Biden, Hillary Clinton és Leon Panetta társaságában. Az amerikai oldal aggodalmát fejezte ki az utcai harcok eszkalálódása miatt és az emberi jogok tiszteletben tartását hangsúlyozta, mint alapvető feltételét a tárgyalásoknak. Bahrein számára azért is volt fontos meghallgatni az amerikai oldalt, hiszen októberben egy 53 millió dollár értékű katonai eszközökről szóló üzletet függesztettek fel, éppen a fent említett emberi jogi aggályok miatt.

A bejelentést több fórumon érte kritika, többek között a Kongresszusban is. Patrick Leahy szenátor szerint az jó, hogy tömegek megfékezésére alkalmas eszközöket nem ad el az ország, de már magának a katonai eszközök árusításának helytelen az üzenete ebben az esetben. A bahreini vezetőknek, véleménye szerint, a bahreini vezetőknek tiszteletben kellene tartaniuk a lakosság jogos követeléseit a politikai reformokra, a rendőrség fellépéséért pedig felelősséget kellene vállalniuk. Tom Malinowski, a Human Rights Watch elnöke, szintén kritikával illette az Obama adminisztráció lépését. Véleménye szerint az Egyesült Államok legfontosabb feladata jelenleg nem a bahreini nemzeti érdekek védelme, hanem egy hosszú távú és stabil kapcsolat kialakítása egy megbízható vezetéssel, amely végrehajtja a szükséges politikai reformokat. Érdekes, hogy míg a többi arab országban az Egyesült Államok támogatta az elnyomó rezsimek elleni felkelőket, így Egyiptomban, Szíriában és Líbiában is, addig Bahreinben ennek ellenkezője történik. Erre több szakértő is felhívta a figyelmet, amire a kormány válasza az volt, hogy Bahrein elhívatott a szükséges reformok iránt, azonban a helyzet olyan szinten polarizálódott, hogy sok munka maradt még a látványos eredmények eléréséig. A háttérben nyilvánvalóan politikai érdekek vannak. Bahrein, Iránhoz való közelsége miatt, geopolitikailag fontos ország, ahogy Szaúd-Arábia is. Az Egyesült Államok és Irán viszonya korántsem felhőtlen, a szomszédos országok megerősítése így egyre fontosabbá válik. További indok a jó viszonyra, hogy Bahrein már több mint 60 éve az amerikai haditengerészet egyik legfontosabb bázisa a régióban, ami egy Iránnal szembeni konfliktus esetén szintén kulcsfontosságú lehet.

Mint korábban Kína esetében is, jól látszik, hogy a politikai érdekek miatt sokszor kénytelen az ország átsiklani a morális kérdések fölött. 

Termány Roland

Friss hírek