Nazarbajev a vallási toleranciáról

A vallási világvezetőknek aktívan kell támogatni a toleranciát és a vallási párbeszédet a közösségben – mondta Kazahsztán elnöke.

Asztanában befejeződött a világ és a hagyományos vallások IV. kongresszusa. Mint ahogy a kazah Elnök a záró ünnepségen hangsúlyozta, e két nap munkájával a kongresszus a programját maradéktalanul végrehajtotta. A plenáris üléseken kidolgoztak közös megközelítéseket az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a globális párbeszéd a kultúrák és a vallások között. A Fórum elérte fő célját: elfogadták a résztvevők üzenetét. Ebben a dokumentumban volt egy haladó szellemiségű felhívás,. Vallási vezetők szólították fel az egész emberiséget, hogy keressék az együttműködést, a harmóniát, a béke és igazságosság megteremtését a bolygónk jövőjéért –mondta az államfő. „Meggyőződésem, hogy ezt a felszólítást kedvezően fogadják, a hívők és a különböző vallási nézeteket követők is. Ezt meghallja a széles körű nyilvánosság és a világpolitika közössége – összegezte az Elnök.

N. Nazarbajev köszönetet mondott a vendégeknek, hogy aktívan résztvettek a kongresszus munkájában és rámutatott az esemény jelentőségére, ahol meghirdették az új kezdeményezéseket, hogy erősítsék a vallások közötti párbeszédet. Így a Kongresszus fontos integrációs tényezővé válik és elősegíti a kölcsönös megértést. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a világvallási vezetők aktívan ösztönözzék ötletekkel a toleranciát és a vallások közötti párbeszédet a közösségekben.

Az ENSZ főtitkára, Pan Gimun üzenetében felszólította a Kongresszus résztvevőit, hogy egyesítsék erőiket a globális fenyegetésekkel szemben: „Nehéz időkben élünk – a szegénység, az éhezés, a betegségek, konfliktusok és más globális fenyegetések szükségessé teszik a nemzetközi reagálást. Mint vallási vezetők, segíthetnek megoldani ezeket a problémák a „szív a szívhez”-en keresztül a saját közösségükben. Összefogással bemutathatjuk a sokféleség erejét, függetlenül attól, milyen hitet gyakorol az ember”. Amint Pan Gimun hangsúlyozta, az ENSZ értékeli a sokszínűséget és párbeszédet: „A Civilizációk Szövetsége vezető szerepet tölt be a munka világában, a közeledés folyamatában és a megértés fejlesztésében.”

A fórumon részt vettek prominens politikai személyiségek és a világ vallási vezetői. Többek között ENSZ főtitkár-helyettese, az ENSZ Hivatal Genfi vezetője K.J. Tokayev, az UNESCO főtitkára I. Bokova, a volt kanadai miniszterelnök főtitkára J. Chretien, a Lutheránus

Világszövetség főtitkára M. Junge, a muszlim világ vezetője Abdullah sejk At-Turki, az orosz ortodox egyház pátriárka, a Vatikán kormányzója G. Lajolo bíboros, izraeli szefárd főrabbi Shlomo Amar.

Lelki vezetők kéréssel fordultak az emberiséghez a világbékéért. A program során látogatást tettek az „Algéria” emlékhely komplexum- és múzeumban, és közösen imádkoztak az Kazahsztáni politikai elnyomás áldozatainak emlékére.

Kitekintő

Friss hírek