Lehetőségek a magyar-bolgár kapcsolatokban

„A magyar-bolgár kapcsolatokban rejlő lehetőségek” című tanulmányban összefoglaltuk, hogy miként lehetne a közeljövőben továbbfejleszteni a két ország közöti kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatokat.

A tanulmány fő célja, hogy bemutassa, miként lehet a közeljövőben továbbfejleszteni a magyar-bolgár kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatokat. Bulgária az elmúlt évtizedben figyelemreméltó gazdasági fejlődésen ment keresztül, amely elsősorban az ország vezetésének tudatos beruházás-ösztönző politikai döntéseire vezethető vissza. A külföldi befektetéseket ösztöntő adórendszer, stabil politikai környezet, olcsó, de jól képzett munkaerő, európai uniós tagság, fontos geostratégiai elhelyezkedés – ezekben a tényezőkben rejlik a bolgár siker.

Magyarország és Bulgária viszonylatában – a figyelemreméltó kereskedelmi kapcsolatok ellenére – a mai napig hiányzik a hosszú távú együttműködést elősegítő stratégiai koncepció és intézményrendszer. A sokoldalú együttműködés erősítésétől mind az állami, mind pedig a magánszektor számottevően profitálhatna. Magyarországnak szüksége van megbízható regionális partnerekre, akikkel összehangoltan, közösen léphet fel a közép-európai térséget érintő problémák leküzdése érdekében. A bolgár-magyar együttműködést célszerű lenne a megnövekedett igényekhez és a kitűzött nemzeti célokhoz igazítani. A magyar vállalatoknak pontos képpel kellene rendelkezniük arról, hogy milyen perspektívái vannak a bolgár gazdaság ígéretes szektoraiba való befektetésnek (energiaipar, gyógyszeripar, szolgáltatások, turizmus stb.).

Hazánk számos területen érdekelt a Szófiával való együttműködésben: a regionális kereskedelem, kisebbségügy és oktatásügy mellett érdemes megemlíteni, hogy a közeljövőben Bulgária fontos szerepet fog betölteni Európa energiaellátásában, mint regionális elosztó központ.

A szorosabb együttműködés sikeres megvalósításához célszerű lenne néhány intézményi jellegű változtatást végrehajtani, amelyek a várt nyereséghez mérten alacsony költséggel járnának:

-meglévő intézményi kapcsolatok erősítése,

-specifikusan bolgár irányú szakértői kapacitás kialakítása (jelenleg ugyanis Bulgária általában csak „a Balkán”-hoz sorolódik),

-rendszeres, aktuális, nyilvános gazdasági-üzleti elemzések készítése a bolgár gazdaság állapotáról és lehetőségeiről,

-kétoldalú gazdaság- és vállalatfejlesztési tevékenység erősítése, befektetési lehetőségek promóciója,

-nyilvánosan elérhető információk bővítése és aktualizálása,

A 2012-es év optimális lehetne a változások megvalósítására: a külföldi befektetők már felismerték Bulgária adottságait, ám egyelőre még vannak kiaknázható lehetőségek.

(A teljes tanulmány erről a linkről tölthető le) 

Milanov Viktor - Magyar Külügyi Intézet

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »