A Te véleményed is számít!

Az Európai Unióban való tagságnak több előnye is van számunkra, fiatalok számára. Schengennek köszönhetően már nincsenek határok, akármelyik uniós tagállamban vállalhatunk munkát. Az európai ifjúságnak már arra is lehetősége van, hogy meghatározott témákban elmondja a véleményét és az el is jusson az uniós döntéshozók felé. Ebben segít a Strukturált Párbeszéd folyamata.

Mi is az a Strukturált Párbeszéd?

A Strukturált Párbeszéd egy konzultációs eszköz a fiatalok és az uniós döntéshozók között az ifjúságpolitika területén. Az a célja, hogy a fiatal generáció, vagyis a 15-30 év közöttiek kinyilváníthassák a véleményüket az őket érintő kérdésekben és, hogy a válaszaik el is juthassanak az Európai Bizottsághoz. Az Európai Unió minden tagállama elkészít egy online kérdőíveken, mini-interjúkon és fókuszcsoportos beszélgetéseken alapuló jelentést, amelyet elküldenek az Európai Bizottsághoz, így biztosítva azt a célt, hogy a fiatalok véleménye tényleg eljusson az uniós döntéshozók asztalára.

A soros elnökségek ifjúságpolitikája

Az elnökségeket alkotó tagállamok mindig megadnak egy fő témát, amely általános jelleggel összefoglalja, hogy mivel fognak foglalkozni az elkövetkezendő 18 hónapban. Ezen a fő témán belül az egyes tagállamok kiválasztják az általuk preferált, illetve előtérbe helyezett problémát és témakört, amely így jobban tudatosul, és jobban beépül a köztudatba. A trió minden tagállama hat hónapon keresztül tevékenykedhet az őt érintő témában, ám a trió tagállamai, illetve az előttük és utánuk jövő trióval szorosan együttműködnek, és próbálják az érdekeiket egyeztetni.

A spanyol-belga-magyar soros elnökség az ifjúságpolitikán belül a fiatalok foglalkoztatása témát választotta ki. A jelenlegi lengyel-dán-ciprusi elnökség, amely 2011. július 1-jétől egészen 2012. december 31-ig tart, prioritása a fiatalok részvétele. Ezen belül Ciprus a társadalmi befogadást jelölte meg, ami nem csoda, ha Ciprus történelmére gondolunk.

Ifjúsági konferenciák

Minden félév során az éppen soros elnökséget betöltő államban rendezik meg az EU Ifjúsági Konferenciát, amelynek során a résztvevő fiatalok és döntéshozók közösen vitathatják meg és értékelhetik a trió elnökség eredményeit. 

A legutóbbi Európai Unió Ifjúsági Konferenciát 2012. március 18-21. között rendezték meg Dániában, amelyen a fiatalok Európa demokratikus közéletében való részvételéről szóló téma konklúzióit foglalták össze. Különböző ifjúsági szervezetek küldöttei és kormányzati képviselők dolgoztak együtt, hogy Dánia altémájában a kreativitás, innováció és tehetség – fiatalok részvétele az európai demokratikus életben előrehaladást érjenek el, és megtegyék a megfelelő lépéseket. Mivel a konferencia online is nyomon követhető volt, az otthon maradtak is láthatták a konferencia eseményeit. A rendezvény végén elkészült egy dokumentum, amelyben a résztvevők közös ajánlást fogalmaztak meg a nemzeti konzultáció alapján az Európai Unió Tanácsának. A Soro-ban megrendezett konferencián a következő ajánlásokat fogadták el a résztvevők: a választásokon való részvétel megkönnyítése a fiatalok számára a felesleges bürokratikus eszközökről e-szavazásra való átállással, országos vitakezdeményezés a választói korhatár 16 évre való csökkentéséről, transzparens és közös döntéshozatal a fiatalokkal az őket érintő kérdésekben, állampolgári ismeretek széles és kötelező oktatása, média segítségével a demokratikus részvétel növelése, a fiatalok innovatív, kreatív és vállalkozói kompetenciájának fejlesztése.

Ifjúsági Konzultációs Kör

A Strukturált Párbeszéd folyamatát a legtöbb országban a Nemzeti Ifjúsági Tanács bonyolítja le. Magyarországon az ifjúsággal való párbeszédben a Nemzeti Munkacsoport mellett nagy szerepet játszik a 2010-ben létrejött, fiatalokból álló informális csoport, az Ifjúsági Konzultációs Kör (IKK). Az IKK célja a fiatalok véleményének közvetítése az uniós döntéshozók felé, valamint az informálásuk az uniós lehetőségekről. Az IKK tagjai így minden félév során elkészítik az adott témához kapcsolódó online kérdőívet és népszerűsítik is azt, valamint fókuszcsoportos beszélgetéseket és mini-interjúkat bonyolítanak le. Az IKK tagjai az eredmények összefoglalásában és értékelésében is fontos szerepet játszanak.

Miért is jó ez Neked?

A ciprusi EU soros elnökség a társadalmi befogadást választotta ki a következő félév témájának. Biztosan Neked is van véleményed a Magyarországon élő bevándorlókról – most ezt ki is nyilváníthatod a következő kérdőív kitöltésével: Ciprusi EU-elnökséghez kapcsolódó kérdőív. Így Te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a véleményed eljusson az Európai Unió döntéshozóihoz.

A Strukturált Párbeszédről és a Ti részvételetekről a folyamatosan frissülő Facebook oldalunkon tudhattok meg még többet, vagy a honlapunkat is megnézhetitek.

Cikk szerzői: Fülep Ágnes és Sipos Alexandra, IKK tagok

Fülep Ágnes

Friss hírek