A mali puccsista visszatérne a hatalomba

A mali átmeneti elnök negyven napos megbízatása május 21-én lejár, ezután hivatalosan új választásokat kellene kiírni az országban. A puccsisták vezére, Amadou Sanogo kapitány azonban más véleményen van: a hadsereggel a háta mögött boldogan betöltené az új elnöki posztot. Sanogo úgy értékeli, Mali korrupt és alkalmatlan átmeneti vezetősége nem képes ellátni a feladatát, így a helyükbe lépve a politikai életbe való visszatérését tervezi.

Az ECOWAS, a Malit támogató donorországok és a legtöbb helyi politikai erő továbbra is az átmeneti vezetőben, Dioncounda Traoréban látják a legalkalmasabb személyt a demokratikus átmenet levezénylésére, így hivatali idejét a negyven nap lejárta után további egy évvel hosszabbítanák meg. Sanogo és a junta azonban ezt ellenzi, az átmeneti vezetés tehetetlenségét kárhoztatva.

Valóban, a kormány eddigi erőfeszítései az északi országrész feletti fennhatóság visszaszerzésére csekély eredménnyel jártak, az ország fele továbbra is teljes egészében a tuareg felkelők kezében van. A nyugati hatalmak aggodalma tehát cseppet sem alaptalan, félő, hogy a régió még hosszú ideig szeparatista és iszlamista mozgalmak fellegvára marad.

Az ECOWAS kész katonákkal is támogatni Traorét, hogy az képessé váljon az északi lázadó erőkkel szembeni hatékony fellépésre. Az Amerikai Egyesült Államok nyomatékosan kéri Sanogo kapitányt, hogy álljon félre és engedjen szabad utat a civil kormányzatnak, ellenkező esetben szankciókat vezet be Mali ellen.

Mali az elmúlt hónapokban jelentős változásokon ment keresztül. Márciusban a katonai junta, élén Sanogo kapitánnyal, megdöntötte az addig uralkodó Amadou Toumani Touré hatalmát, majd az ország irányítása az ECOWAS-sal kötött megállapodáshoz hűen formálisan Dioncounda Traoré kezébe került, abban a reményben, hogy az előzetes terveknek megfelelően Maliban negyven napon belül új választásokat fognak kiírni.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »