Vita az emberi jogok fontosságáról

Komoly össztűz zúdult a kormány intézkedéseire a kínai aktivista ügyében, főleg az emberi jogi aspektusát kiemelve. Mint ismeretes, a múlt héten Csen Kuang-Cseng megszökött a házi őrizetéből és az amerikai nagykövetségre menekült. Innen később egy kínai kórházba került, ahol elszigetelték a külvilágtól. Az ügy jelentősége, hogy éppen az amerikai-kínai találkozó előtt történt az incidens. 

A republikánus párt, maga Mitt Romney elnökjelölt is, komoly kritikával illette az Obama adminisztráció hozzáállását az ügyhöz. A bírálatok elsősorban azt kifogásolták, hogy az amerikai kormány túlságosan megbízott a kínai vezetésben, tette ezt kétszer, először mikor Csen Kuang-Cseng távozott az amerikai nagykövetségről, másodszor mikor elhitte, hogy Kína beleegyezik az aktivista távozásába múlt pénteken.

A diplomáciai vita remek alkalom volt Mitt Romney számára, hogy a választások előtt bizonygassa odaadását az emberi jogok iránt. Csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy véleménye szerint a kormány kudarcot vallott abban, hogy megvédje Csent. Romney a csütörtöki napot a „sötét napnak” nevezte a szabadság szempontjából és „szégyenteljes napnak” az Obama adminisztráció számára. Az elnököt bírálok másik indoka éppen az ügy emberi jogi oldalának kiemelése és fontossága. A republikánus párt szerint Obamának jobban oda kellene figyelnie arra, hogy az ország külpolitikájában fontos szerepet kapjanak olyan értékek, mint az emberi jogok és a szabadság. 

Termány Roland

Friss hírek