Republikánus alternatíva a kínai aktivista ügyének megoldására

Nem bízik a republikánus párt a kínai vezetésben. Éppen ezért hiába jelentette be pénteken az ország vezetése, hogy engedélyezni fogják Csen Kuang-Cseng távozását, ennek ellenére önálló javaslatot dolgoztak ki, amelyben politikai menekültként próbálják az emberi jogi aktivistát az Egyesült Államokba szállítani.

A vak emberi jogi aktivista, Csen Kuang-Cseng kapcsán kialakult diplomáciai vita a múlt héten robbant ki, amikor megszökött a házi őrizetből és az amerikai követség épületébe menekült, amelyet később elhagyott és egy kínai kórházba került, ahol  az ígéretek ellenére elszigetelték a külvilágtól. Egy pénteken megszületett nyilatkozat alapján, azonban a kínai vezetés beleegyezne, hogy külföldre távozzon. Az Egyesült Államok vezetésének ugyanis az a terve, hogy külföldi ösztöndíj keretén belül mentenék ki Kínából a külföldön is jól ismert jogvédőt. 

A republikánus párt szerint ismét csak a kínai vezetés adott szava az, amely megerősíti a pénteki megegyezést. Éppen ezért két republikánus szenátor, Kelly Ayotte és Lindsay Graham, egy kongresszusi határozat kidolgozását sürgeti, amely szerint Csen-t politikai menekültként vinnék az Egyesült Államokba. A határozat egy korai tervezete éles kritikát fogalmaz meg azzal szemben, ahogy az Obama adminisztráció kezelte ezt a diplomáciai krízist. 

A határozat is azt sugallja, hogy a republikánus párt egy potenciális támadási felületet lát, amely segítségével plusz szavazatokat szerezhet a most közeledő választásokon. Az Obama adminisztráció által tett lépések valóban sok kritikát kaptak, főleg emberi jogi oldalról érte vád a vezetést. Az ügy problematikáját az adja, hogy milyen határon mozoghat az amerikai vezetés az emberi jogok erőltetésével egy olyan ország esetében, amely a Föld második legerősebb gazdaságával rendelkezik, és amely országgal az Egyesült Államoknak törekednie kell a jó gazdasági kapcsolatokra.

Termány Roland

Friss hírek