Borvizek zsákutcája Székelyföldön

Hiába készült el majdnem száz százalékban a Hargita és a Kovászna megyei önkormányzat közös turisztikai projektje, a két székely megye ásványvízlelőhelyeit összekötő Borvizek útját máig nem vehetik birtokukba a turisták.

Hargita megye máig át sem vette az elkészült létesítményeket a kivitelezéssel megbízott cégtől, mivel nem találták kielégítőnek a munkálatok minőségét. Eközben Kovászna megyében az okoz fejtörést, hogyan üzemeltessék az egyébként átvett létesítményeket olyan körülmények között, hogy 2010-ben befagyasztották az alkalmazásokat a közszférában, így nincs mód arra, hogy személyzetet is hozzárendeljenek a fürdőkhöz – írja a kolozsvári Krónika.

Kovászna megye: megoldást keresnek

Miután a projekt kezdetekor a Kovászna Megyei Tanács átvette a fürdők tulajdonjogát az érintett településektől, hogy ezáltal saját költségvetésből tudja finanszírozni a több mint 2 millió eurós önrészt, a létesítmények átvételét követően, legutóbbi ülésén át is adta az ingatlanokat a helyi önkormányzatoknak. Hogy ezek ne álljanak kihasználatlanul az alkalmazási tiltás ellenére sem, a hatóságok közösen próbálnak megoldást találni.

Az a döntés körvonalazódik, miszerint  a háromszéki fürdők, kezelőközpontok és a megyei önkormányzat társulásával létrehozzák az Aquasic egyesületet, így lehetőség nyílik ezen keresztül szakemberek alkalmazására, illetve ezáltal a vidéki önkormányzatok támogatáshoz juthatnak, hogy az új létesítményeket működtessék. Az elképzelés szerint minden alapítónak 1500 euróval kell beszállnia.

Bodok: bürokratikus akadályok

A Bodok községhez tartozó Oltszemen a projekt keretében 815 ezer euró értékű kezelőközpont épült, négy gyógyvizes fürdőkáddal, meleg  ásványvizű és meleg édesvizű fedett medencével, száraz mofettával, borvizes pulttal. Fodor István, Bodok polgármestere a Krónika megkeresésére úgy fogalmazott, mindezt működtetni is kellene, ám a bürokrácia miatt ennek számtalan akadálya van. Mint részletezte, a tervezett egyesület bejegyzéséről a törvényszéknek kell határoznia, ugyanakkor az sem kizárt, hogy létrehozását megtámadja a prefektúra. Amíg pedig nincs egyesület, a községháza nem tud alkalmazni senkit a kezelőközpontba.

A bodokiak azonban a helyzet rendezéséig sem akarják parlagon hagyni a létesítményt, ezért  ettől a héttől kiadták azt egy gyógymasszázzsal foglalkozó magáncégnek, amelyik vállalta, hogy működteti a központot, fizeti a járulékos költségeket. „A községben minden lehetőség adott a vonzó faluturizmus kialakítására. Le kell küzdeni az akadályokat, és valahogy el kell indítani a meglevő  kezelőközpontot” – összegzett lapunknak az elöljáró.

Barót: politikai csatározás

Ennél jóval zűrösebb viszont a helyzet Baróton. A  Borvizek útja háromszéki szakaszának egyik legvitatottabb része az erdővidéki város strandja, amit tavaly novemberben adtak át. A felújítás 6,5 millió euróba került, ám a létesítmény egyelőre zárva marad, mert a baróti önkormányzat nem vette még át a Kovászna Megyei Tanácstól. Mint ismeretes, a projekt során folyamatos volt a feszültség Nagy István MPP-s baróti polgármester és a háromszéki közgyűlés RMDSZ-es vezetősége között.

Az erdővidéki elöljáró ugyanis mindvégig azt vallotta, hogy a strandfelújítás nem fenntartható beruházás, s amiatt is aggódott, hogy ha kiszámlázzák a városnak a hatalmas önrészt, az teljesen megbénítja a költségvetését. A megyei önkormányzat által megszervezett tavaly novemberi megnyitón a létesítmény falára fel is írták:  „Ez az a strand, amit Nagy István polgármester akarata ellenére is megépítettünk a baróti embereknek.”

Nagy István  most a Krónikát arról tájékoztatta, hogy januárban pert indított az ingatlanért, hiszen az hiányzik a leltárából, a köztulajdont nem lehet odaadni, tehát a megyei önkormányzat tanácshatározattal nem is adhatja vissza. A polgármester arra vár, hogy egy bizottság pontos leltári értékkel adja át Barótnak a létesítményt, addig nem tudják működtetni, hiszen a villany- és vízszerződés is a megyei önkormányzat nevén van.

Áll a projekt Hargita megyében is

Hargita megyében a helyzet változatlan. Mint  Borboly Csaba, a megyei közgyűlés elnöke a Krónikának elmondta, még mindig várják, hogy a kivitelező kijavítsa az észlelt kisebb hiányosságokat, addig pedig nem veszik át a munkálatokat, és nem is fizetik ki azokat. „A cég vesztesége, ha húzza az időt, hiszen addig nem kapja meg a pénzét, ugyanakkor az átadásig biztosítania kell az ingatlanok felügyeletét és karbantartását” – szögezte le Borboly.

Hargita megyében kisebb gondokat észleltek, amelyek miatt a pályázó önkormányzatok attól tartanak, hogy amennyiben  a kivitelező ezeket nem orvosolja, akkor majd a saját költségvetésükből kell mindezt megoldaniuk. Mindemellett a Borvizek útja projekt kivitelezői hónapokat késtek a munkálatokkal, a székelyföldi önkormányzatok azonban nem tudták a folyamatot hatékonyan sürgetni, mivel a szerződésben megrendelőként a fejlesztési minisztérium szerepelt.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »