Katonai diktatúra Egyiptomban?

Pénteken újabb tüntetések voltak Egyiptomban, ezúttal nem csak Kairóban, hanem Alexandriában is. Egyre többen vannak, akik a katonai kormány lemondását követelik és hangot akarnak adni felháborodásuknak a szerdai halálesetekkel kapcsolatosan. A CNN szerint egy, míg az AFP szerint két embert öltek meg és több mint háromszázan sérültek meg az összecsapásokban. Több demokráciapárti mozgalom csatlakozott a tiltakozókhoz mindkét helyszínen, köztük az Április 6, a Muszlim Testvériség és a konzervatív Szalafista mozgalom is. Az Ifjúsági Forradalom Koalíciójának egy tagja AFP riporterének elmondta, hogy azért vannak ott, hogy véget vessenek a katonai kormányzásnak, mivel nem bíznak bennük és úgy vélik Hoszni Mubarak példáját követi a Katonai Erők Legfelsőbb Tanácsa (Scaf).

Katonai ügyészek elmondták, hogy körülbelül 300 embert tartóztatták le, köztük újságírókat tartanak fogva 15 napig, amíg kivizsgálják milyen részük volt az összecsapások kibontakozásában. A BBC kairói tudósítója, John Leyne szerint a mostani intézkedések szöges ellentétben vannak a szerdai eseményekkel, amikor senkit nem tartóztattak le vagy vádoltak még a tüntetők megtámadásáért. Most azonban a katonai tanács elmondása alapján mindenki a törvény szerint járó büntetést fogja kapni és meg fogják keresni azokat, akik a tüntetők felbujtásáért felelősek.

A tiltakozók célja részben az volt, hogy a Védelmi Minisztériumhoz eljussanak. A biztonsági erők péntek és szombat éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el a minisztérium környékére éjjel 11 órától reggel 7-ig. Az utcákra vonuló emberek leginkább attól félnek, hogy az átmeneti kormányzás szándékosan késlelteti a demokráciához szükséges reformok megvalósítását. Úgy gondolják, hogy direkt hátráltatja a Scaf a választások megtartását és befolyásolni akarja annak eredményeit. 

A történtekre és a vádakra reagálva, Mohammed al-Assar dandártábornok elmondta, hogy a Legfelsőbb Tanácsnak nem vágya a hatalom, készen állnak arra, hogy június 30-án átadják a hatalmat bárkinek, akit a nép megválaszt. Emellett kiemelte, hogy szeretnék biztosítani az elnökválasztás becsületességét és méltányosságát, elhivatottjai egy tisztességes választásnak.

Kántor Adrienn

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »