Szertefoszlóban a béke reménye Szudánban

Kedden Szudán ismét átcsapott a határ déli oldalára, ami egy újabb dél-szudáni támadást vonhat maga után. A két fél továbbra sem képes megegyezni a vitatott kérdésekben, ennek a civil lakosság látja legnagyobb kárát. Kérdés, ki tudná rávenni a feleket a békülésre, ha egyszer Kína nem kér a közvetítői szerepből.

Dél-Szudán kedden azzal vádolta meg Khartúmot, hogy katonáikkal behatoltak az egyik olajrégióba. Philip Aguer, a dél-szudáni hadsereg szóvivője elmondta: a szudániak a Unity államban található Hofra olajmezejét támadták meg, amit már korábban többször is bombáztak. Aguer közlése szerint a déliek visszaverték a támadókat, és tervezik az ellentámadást.

A szudániak nem kommentálták az eseményeket, de az elmúlt hetekben már több ízben visszautasították, hogy bombáznák Unity állam olajrégióit, hangsúlyozva, hogy csak saját országuk védelmében vetik be bombázóikat. Emellett a napokban a szudáni kül-, valamint a belügyminiszter is többször nyomatékosította külföldi útjain: csak és kizárólag lázadók ellen hajtanak végre támadásokat, civil célpontok ellen nem.

Ennek ellenére vasárnap arról érkeztek hírek, hogy bombatámadás érte Unity állam Panakuach olajrégióját is. Egy nappal korábban pedig egy brit, egy norvég és egy dél-afrikai állampolgárt, valamint a dél-szudáni ENSZ-misszió (UNMISS) egyik emberét fogták el a szudániak – Khartúm szerint a délieknek kémkedtek Heglig tartományban. Ezt az ENSZ és nemzetközi segélyszervezetek is visszautasították: az érintett külföldiek aknamentesítő munkát végeztek a térségben. Szudán már tárgyal az érintett országok nagykövetségeivel a foglyok elengedéséről.

Omar Bashir szudáni elnök vasárnap szükségállapotot rendelt el a Dél-Szudánnal határos Dél-Kordofán, Fehér-Nílus és Sinnar tartományokban. Kék-Nílusban még tavaly szeptemberben vezették be a szükségállapotot, ahol a mai napig változó hadiszerencsével, de folyamatos harcok vannak a helyi, dél-szudáni kötődésű lázadók és a khartúmi kormány között. Bashir egyben ki is utasította a dél-szudániakat országából. Csakhogy a két ország között a nílusi utakat is lezárták, mert Khartúm szerint Juba így küld utánpótlást a Szudánban tevékenykedő, dél-szudáni szellemiségű lázadóknak. Azaz maga Szudán akadályozza, hogy a kiutasított dél-szudániak hazamehessenek: például a határhoz közeli Kosti kikötőjében jelenleg 12 ezer ember várja, hogy végre hazavigyék.

A felerősödött harcok miatt az ENSZ Világélelmezési Program (WFP) attól tart, hogy a jövőben egyre több embert fenyegethet éhínség a térségben. „Az élelmiszerbiztonság eddig is ingatag volt a határ menti államokban. A mostani határkonfliktus azzal fenyeget, hogy még több embernek kell elmenekülnie, és szétzúzza a már eleve törékeny megélhetési lehetőségeket” – mondta Chris Nikoi, a WFP dél-szudáni vezetője.

Hol a megoldás?

A kiújuló harcok miatt az ENSZ a Biztonsági Tanács elé citálná a problémát, azonban a Reuters szerint a napirendre tűzést akadályozza, hogy Kína és Oroszország visszautasít bármiféle szankciót, mivel ők a szudáni elnök, Omar Bashir „tradicionális” támogatói. Azonban hétfőn Moszkva nem zárta ki egy esetleges „gazdasági intézkedés” életbe léptetését, Peking pedig az elmúlt hónapokban egyre szorosabbá fűzte kapcsolatát Jubával.

Utóbbi miatt sokan Kínában látják a két Szudán közti megállapodás kulcsát. Ugyanakkor az amerikai Institute of Peace (USIP) elemzője, Jon Temin Kína korábbi diplomáciai tevékenységéből kiindulva úgy gondolja, Peking nem kívánja magára ölteni a békéltető szerepét. Pagan Amun, Dél-Szudán olajügyekkel kapcsolatos főtárgyalója kritizálta is Kínát, hogy annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb befektető a két országban, nem kíván segíteni a béketeremtésben. Amun egyenesen hintapolitikával vádolta meg Pekinget, utalva arra, hogy a kínaiak igyekeznek úgy egyensúlyozni a két ország között, hogy egyik oldalon se romoljon megítélésük.

Ugyanakkor az Afrikai Unió, amely valóban békéltetőként kíván fellépni, Temin szerint „nem elég befolyásos” a két országban. Temin véleményét erősíti, hogy az Afrikai Unió nemrég három hónapos ultimátumot adott a két Szudánnak a harcok beszüntetésére, amit Dél-Szudán ugyan elfogadott, azonban megfigyelők szerint azóta sem vonta vissza haderejét Abyei régióból, Szudán pedig a maga részéről nem hajlandó felfüggeszteni a bombázásokat. Temin véleménye szerint az Afrikai Unió az ENSZ és Washington támogatásával már komolyabb befolyást gyakorolhatnának, de a megoldás valójában szerinte is Kína lenne.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »