Keményen megfenyegette szomszédait a kormány

A kínai külügyi szóvivő sajtóértekezletén a legújabb japán tankönyvek azon megállapítása ellen is tiltakozott, miszerint a kelet-kínai-tengeri Tiaojü (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigetek japán területek.

Hung Lej (Hong Lei) azokkal a hírekkel kapcsolatban, hogy a Fülöp-szigetek és Vietnám közös katonai hadgyakorlatokat és közös járőrözést kívánnak tartani „dél-kínai-tengeri felségvizeik határain túl” -, kijelentette: a Nansa (Nansha), közismertebb nevén Paracel-szigetek és a hozzájuk tartozó vizek felett Kína „vitathatatlan szuverenitással” rendelkezik. Peking ellenez minden olyan lépést, ami ezt sérti – tette hozzá.

A szóvivő egy másik kérdésre válaszolva bírálta Japánt, mert a szigetország új tankönyveiben a Tiaojü-szigeteket Japán területeként tüntetik fel, továbbá eltorzítják az 1937-es nankingi mészárlás kínai áldozatainak számát.

Mint mondta, a Tiaojü-szigetek ősidők óta Kína területének elválaszthatatlan részét képezik és „bármilyen kísérlet, amely e tényen változtatni kíván, hiábavaló”.

A második világháborúban, a japán hadsereg megszállása idején Nankingban „kegyetlen bűncselekményt” követett el, amit szilárd tények igazolnak, s amit a nemzetközi közvélemény is elismer – hangoztatta Hung.

Mint mondta, Kína reméli, hogy e történelmi kérdést a japán fél megfelelő módon kezeli, s a történelemből őszintén tanulva tekint a jövőbe.

1937 decemberében a japán csapatok bevonultak az akkori Kína fővárosába, ahol kegyetlen pusztítást végeztek, s feljegyzések, dokumentumok, visszaemlékezések tanúsága szerint több mint 300 ezer embert lemészároltak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek