Véget érhet Wade uralma Szenegálban

Ugyan Abdoulaye Wade jelenlegi elnök megszerezte a szavazatok többségét a szenegáli választások első fordulójában, előnye nem akkora, hogy nyugodtan várja a vasárnapi második kört. Ha riválisának sikerült maga mögött egyesítenie az ellenzéki szavazók többségét, azzal véget vethet a 85 éves Wade 12 éves uralmának.

Szorosabb, mint hitték

A februári első fordulóban Abdoulaye Wade elnök a szavazatok 35, míg legesélyesebbnek tartott riválisa, Macky Sall a szavazatok 27 százalékát szerezte meg. Ugyan a kampányidőszaknak több halálos áldozata is volt, a választások alatt Szenegál megmutatta, hogy miért tartják Afrika egyik legstabilabb és legdemokratikusabb államának – a komoly feszültségek (mint például az elnöki ciklusok korlátozásának eltörlése) ellenére minden rendben, komolyabb fennakadások nélkül zajlott.

Az ellenzék kezében a kulcs

Annak ellenére, hogy Wade már győzelmi körutat is tartott az országban, Sallhoz hasonlóan tisztában van azzal, hogy a második forduló megnyeréséhez valahogyan maga mögé kell állítania az ellenzéki szavazókat is. Az elnök elsősorban az első körből kiesett pártok alacsony beosztású kádereit célozta meg, abban bízva, hogy bizonyos szervezetek nem olyan egységesek, mint azt magukról hinni szeretnék.

Macky Sall ezzel szemben már évekkel ezelőtt megkezdte az alulról építkezést, illetve a polgármesterségtől egészen a miniszterelnökségig ívelő politikai karrierje alatt olyan széleskörű kapcsolati hálót alakított ki, amely most előnyére válhat – egyes jelentések szerint még a kormányzó párt miniszterei között is akadnak szimpatizánsai.

Sall emellett főleg a magát a tavalyi, Wade alkotmánymódosítása miatt i tüntetésekből kinövő Június 23-a Mozgalom (M23) támogatására számít – a kezdeményezés tavaly nyár óta olyan komoly politikai tényezővé vált, ami képes maga mögött egyesíteni az ellenzéki erők zömét.

Hiba van bőven

Ugyanakkor – miközben mindkét fél az ő kegyeiket keresi – az ellenzéki szavazóknak bármelyik jelölttel kapcsolatban találhatnak olyat, ami miatt mégsem támogatnák azokat.

Ezek közül a legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy Wade – a saját maga által megírt és elfogadott alkotmánnyal szembemenve – harmadik elnöki ciklusára készül. Saját indoklása szerint a kétciklusos limit rá nem vonatkozik, mert a rendelkezés egy évvel hatalomra jutása után lépett életbe, rendes demokráciában pedig nem dívik a visszamenőleges hatályú törvénykezés.

Sokan azt is felróják neki, hogy 85 évesen – bár egy kenyai lap szerint a valós életkora inkább a 90-hez közelít – egyáltalán érdemes-e még egy öt éves elnökségbe belevágnia. Ugyan Wade saját elképzelései szerint már elkezdte intézni az utódlását – a dinasztikus hatalomátadást előkészítve fiának, Karimnak szánta maga után az elnöki széket, amit a közvélemény általános nemtetszéssel fogadott.

A kampány ideje alatt Sallt is bőven érték kritikák: amellett, hogy a saját pártján belüli feszültségekkel is meg kell küzdenie, nem könnyített a helyzetén, hogy egy interjú során a homoszexualitás dekriminalizálását firtató kérdésre széleskörű felháborodást kiváltva elég félreérthető, rejtélyes választ adott.

A híresen demokratikus szenegáli választók szemében a legnagyobb szálkát viszont az a nyilatkozata jelenti, hogy veresége esetén – legyen a választás lefolytatása tisztességes vagy szabálytalan – egy párhuzamos kormányt fog alakítani az országban.

Tési Áron

Friss hírek