Az EU bekeményít a szomáliai kalózokkal szemben

Az Európai Unió brüsszeli külügyi értekezletén a szomáliai kalózokkal szembeni keményebb fellépés mellett döntöttek – adta hírül az Al Jazeera. Az Afrika szarvánál 2008 óta működő, Atalanta névre keresztelt katonai misszió mandátumát 2014-ig hosszabbították meg, és az eddigiekkel ellentétben nem csak tengeri műveletek lebonyolítására szorítkozhatnak az uniós hajók, hanem lehetőségük nyílik az esetleges part menti vagy szárazföldi célpontokkal szembeni támadásra is.

A döntéshez nagyban hozzájárulhatott az a tény, hogy az elmúlt 12 hónapban jelentősen csökkent az Indiai-óceánon és a Vörös-tengeren elkövetett kalózakciók száma, így a kereskedelmi hajók biztonságának szavatolása mellett az uniós katonai műveletek közvetlenül a kalózkodás felszámolására irányulhatnak, amelyre, elfogadva a komolyabb uniós részvételt, Szomália átmeneti kormánya is áldását adta.

Az EU arra vonatkozóan, hogy hol és milyen formában folytatódnak a misszió hadműveletei a régióban, nem szolgáltatott részletesebb információkat, sem arról, hogy mi is érthető pontosan a szomáliai felségvizekre és az ország partvidékére kiterjesztett művelet alatt. Uniós tisztviselők szerint arról van szó, hogy az Európából küldött hadihajók és helikopterek akár tüzet is nyithatnak a part mentén kikötött kalózhajókra vagy akár szárazföldi járműveikre is.

Az Atalanta katonai művelet keretében az Európai Unió öt hajót állomásoztat a térségben, mellette a NATO is rendelkezik hasonló flottával a kalóztevékenységek visszaszorítására. A NATO Óceáni Pajzs (Ocean Shield) elnevezésű műveletének idejét is 2014-ig terjesztették ki a napokban, és várhatóan sor kerülhet majd közös NATO és EU hadműveletekre is, bár az Óceáni Pajzs továbbra is csak tengeri akciókra rendelkezik mandátummal.

Meleg Veronika

Friss hírek