Fukarkodnak Obama támogatói

Barack Obama újraválasztási kampányát már több mint másfél millióan támogatták, de inkább kisebb, mint nagyobb összegekkel. Az elnöki stáb annak ellenére aggódik a bőkezűbb donorok elmaradása miatt, hogy anyagiakban lényegesen jobban állnak lehetséges kihívóknál. Az is körvonalazódni látszik, hogy a gazdag patrónusok pénzbeli hozzájárulását megengedő super PAC-rendszer nélkül a republikánus elnökjelöltek lassan lehúzhatnák a rolót.

Barack Obama kampánya gyűjtötte az elnökaspiránsok közül a legtöbb pénzt februárban, összesen 21,3 millió dollárt. A közepes méretű magyar város éves költségvetésének megfelelő összeg az elnök mércéjével mérve nem sok, és jelentősen elmarad a 2008-as kampány hasonló időszakában befolyttól (55 millió). Ami még akkor is így van, ha hozzáadjuk a Democratic National Committee (DNC) számlájára az év második hónapjában érkezett 24 millió dollárt. Bár nem mellékes, hogy négy évvel ezelőtt ilyenkor már javában folyt a demokrata előválasztási kampány, ami nyilvánvalóan jobban megmozgatta a támogatókat, az elnöki stábnak van miért aggódnia, méghozzá elsősorban a nagy donorok számának visszaesése miatt.

A 2000 dollárnál többet adományozók tekintetében Mitt Romney lényegesen jobban áll Obamánál, aki négy évvel ezelőtt a jelenlegi 11 ezerhez képest ilyenkor már 23 ezer „bőkezű” donort tudhatott magáénak. A jelenség okára többféle magyarázattal is előálltak a demokraták, amelyek között a gazdasági válság, a gazdag liberálisok és a Wall Street pénzembereinek elégedetlensége, valamint a gyenge republikánus elnökjelölti mezőny – úgy sem tudják megverni Obamát – is szerepelnek. Az elnöki stáb az elmúlt hetekben kettőzött erővel állt neki fundraising-eseményeket szervezni, múlt pénteken két államban összesen ötöt tartottak, amelyekből legalább 5,5 millió dollárra tettek szert. Jellemzően egy este három vagy még több, különböző támogatási limitekkel bíró rendezvényt tartanak, hogy a legkülönfélébb típusú emberek számára is elérhetővé tegyék azokat. A korábbi estéken olyan hírességek is feltűntek, mint Bill Gates, Jim Belushi vagy Mariah Carey.

Jelenleg viszont túlsúlyban vannak Obama szűkmarkúbb adományozói, a jelentés szerint a februári támogatások 97,7 százaléka 250 dolláros vagy kisebb összegekből folyt be, a 348 ezer adakozó átlagosan 59 dollárral járult hozzá az elnök újraválasztásához. A január végén közzétett összesítések az elnöki kampány kezdete óta már 1,4 millió donációt rögzítettek, amelyek között kétdolláros utalások is szép számmal akadtak. A befolyó pénzekből 12,5 milliót költöttek februárban, a kasszában azonban még így is több mint 84 millió dollár maradt.

A pénzgyűjtésben Obamát Mitt Romney követi, aki februárban 11,5 millió dollárt szedett össze. A republikánus jelöltek azonban többszörös hátrányban vannak a hivatalban lévő elnökhöz képest. Egyrészt a szövetségi előírások szerint az előválasztási időszakban egy személytől maximum kétezer ötszáz dollárnyi támogatás érkezhet a jelölt számlájára – ez az általános választásokon 5 ezer dollár lehet -, másrészt a DNC-hez befolyt pénzek is Obama kampányát segítik, a szervezet pedig lényegesen többet, két év alatt összesen 61.600 dollárt fogadhat el donoronként. A Demokrata Nemzeti Bizottság tavaly április óta eddig 255 millió dollárt kapott szemben a Romney által összeszedett 63,1 millióval. Obamát segítheti továbbá a négy évvel ezelőtti rekord pénzgyűjtés ténye és az is, hogy ő a hivatalban lévő elnök.

Romney fő problémája, hogy kampánya folyamatosan többet költ, mint amennyi befolyik a kasszájába. Ez januárban még ijesztő méreteket öltött, akkor napi 397 ezer dolláros mínuszban voltak, és alig több mint 7,5 millió dollárral a zsebükben érkeztek meg a februárba. Kisebb-nagyobb megszorításokkal elérték, hogy hónap végére már csak havi 400 ezer dolláros deficitjük volt, amihez jelentősen hozzájárult, hogy 6 millióval kevesebbet költöttek hirdetésre, mint januárban.

Hirdetett viszont Romney helyett az őt támogató Restore Our Future super PAC, amely hatmilliós bevétele ellenére 12 millió dollárt költött a volt massachusettsi kormányzó ellenfeleit bemószeroló reklámokra. Mivel a super PAC-ekre (Political Action Committee) nem vonatkoznak a bevételi és kiadási szabályozások, így a dúsgazdag donorok jellemzően ezeken a „független” szervezeteken keresztül tömik tele pénzzel a jelöltek zsebeit. Ebben a támogatási formában Romney áll a legjobban, februári együttes kiadásuk – 17,8 millió – azonban még így is jelentősen elmarad a januári 24 milliótól.

Romney legnagyobb republikánus ellenfele, Rick Santorum 9 millióval lett gazdagabb februárban, ebből 7, 9 milliót költött el, míg Red, White and Blue Fund fantázianevű akcióbizottságához 2,9 milliót dollárnyi támogatás folyt be, 3,2 millió pedig ki. Santorum tehetős támogatói közé sorolható Foster Friess wyomingi befektető és Harold Simmons dallasi bankár is, ők egyenként már több mint egymillió dollárt utaltak a Piros, Fehér és Kék Alapba. A volt pennsylvaniai szenátort azonban Romneyval ellentétben inkább a kisebb összegekkel támogatják, de nem elég sokan, mert kampánybüdzséje neki is 922 ezres mínuszt mutat.

Newt Gingrichnek nem csak a begyűjtött delegáltak számában volt gyenge hónap a február, hanem az adományokban is szűkölködött, mindössze 1,6 milló dollár ütötte a markát. Viszont még mindig a volt házelnök büszkélkedhet a legbőkezűbb super PAC adományozóval Sheldon Adelson kaszinómágnás személyében, aki már 19 millió dollárral kedveskedett neki.

Ron Paul 3,3 milliónyi támogatást kapott az előző hónapban, Endorse Liberty nevű akcióbizottsága azonban a januári 2,4 millióhoz képest most mindössze 280 ezer dollárt szerzett. A Pay-Pal alapító Peter Thiel ugyanis ebben a hónapban nem folyósított újabb összegeket a texasi honatyához köthető szervezetnek. Az alapvetően sok kis donációból élő Paul január végén Romney mögött még a második legtöbbet gyűjtő republikánus jelölt volt, 31 millió dollárral. Nem túl erős szereplése miatt azonban elfogyhat grass-roots támogatóinak lelkesedése és hamar kiürülhet a jelenleg csupán 1,6 millió dollárt tartalmazó kampánykassza.

A kampányköltések részletesen megtekintheők a Federal Election Comission honlapján, valamint nyomon követhetők számos hírportálon is.

Pulay Kristóf

Friss hírek