Megpuccsolták a mali elnököt

Nem élte túl a tuareg lázadást a mali elnök: egy hónappal az elnökválasztás előtt megpuccsolták saját elégedetlen katonái.

A tervezett elnökválasztás előtt egy hónappal véget ért a mali elnök, Amadou Toumani Touré mandátuma, miután a hadsereg egy része szembefordulva vele átvette a hatalmat. A puccsisták az éjjel folyamán fegyverrel vették be az elnöki palotát, majd az állami televízión bejelentették a hatalomátvételt, az elnök tuaregek felkeléssel szemben mutatott erélytelenségével indokolva lépésüket. A katonaság körében megmutatkozó tehetetlen düh nem újkeletű: régóta panaszkodnak, hogy elégtelen fegyverzetükkel képtelenek legyőzni a líbiai konfliktus során felszerelkezett tuaregeket.

„A Bizottság úgy döntött, hogy átveszi az inkompetens Touré-rendszer feladatait és felelősségét” – nyilatkozott a szóvivő, Amadou Konare, aki biztosított mindenkit, hogy azon nyomban visszaadják a hatalmat a civileknek, amint az országot sikerült egyesíteni és egy demokratikus választáson új elnököt megválasztottak. Addig is – meghatározatlan ideig – kijárási tilalmat rendeltek el Bamakóban, felfüggesztették az alkotmányt, a határokat lezárták, a hatalmat pedig mostantól formálisan egy bizottság gyakorolja, Nemzeti Bizottság a Demokrácia és az Állam Visszaállításáért néven.

A kormány négy miniszterét letartóztatták, Touré hollétéről azonban egyelőre nincs hír, bár egy minisztériumi dolgozó szerint biztonságos helyen tartózkodik, nem esett tehát fogságba (egy másik forrás szerint az ex-elnök a bamakói amerikai nagykövetségen keresett menedéket). A puccs időzítése egyébként azért különös, mert egy bő hónap múlva lett volna esedékes az elnökválasztás, amin az államfő már amúgy sem indult volna, hiszen lejárt a második mandátuma. Hogy a katonák ezt nem várták ki, jelezheti, hogy nem bíznak meg a többi jelöltben sem.

A puccs közvetlen előzménye több hírügynökség szerint az lehetett, hogy a védelmi miniszter ellátogatott egy katonai barakkba megnyugtatni a harcoló egységeket, ott azonban kifütyülték őt és még a kocsiját is megdobálták. Korábban a lakosság a főváros megbénításával fejezte ki elégedetlenségét a hadsereg impotenciája miatt.

Az afrikai és nyugati reakciók nagy része aggodalommal teliek, nyugalomra intve és az alkotmányosság szabályainak betartására szólítva fel a puccsot végrehajtókat. A korábbi gyarmattartó Franciaország felfüggesztette az együttműködést Malival (a humanitárius segélyeket azonban továbbra is folyósítja), a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) pedig határozottan elítélte a puccsot. Az Afrikai Fejlesztési Bank és a Világbank is felfüggesztette kifizetéseit.

Kitekintő

Friss hírek